Elemzők: a reálbérekkel együtt idén lassulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 01. 07. 11:40

Nem lepte meg az MTI-nek nyilatkozó elemzőket a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének novemberi enyhe lassulása, amihez ez előző év magas bázisadatai is hozzájárultak. A reálbérek szerényebb idei emelkedésével összhangban a fogyasztás szerényebb emelkedésére számítanak ebben az évben az elemzők, de a tavalyi 6-7 százalékos egész éves növekedést követő 4-5 százalék közötti ütem még mindig a gazdasági növekedés legfőbb húzóereje marad.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn reggel kiadott első becslése szerint tavaly novemberben a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, az elmúlt év novemberében a Takarékbank várakozásainak megfelelően nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel azelőttihez képest, ami az egy évvel korábbi erős bázis hatására némi lassulást mutat az előző havi adatokhoz képest.
A tavaly folytatódó jelentős reálbér növekedés, a március óta csúcsértéke közelében tartózkodó fogyasztói bizalom és a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése. A tavaly előtti, összességében 5,6 százalékos növekedést tavaly gyorsabb ütemű, 6,3 százalékos növekedés követhetett, ami hozzájárult a GDP növekedésének gyorsulásához is.
Idén a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése 4,5 százalékra lassulhat a Takarékbank várakozásai szerint. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani
A kiskereskedelem tavalyi gyorsulása összhangban a Takarékbank elemzőcsoportjának várakozásával, hogy 2018-ban 4,8 százalékos volt a GDP növekedése.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődését, valamint a magas bázis jeleit látja a havi adatokon. Szerinte egy-egy felpattanástól eltekintve a kiskereskedelem teljesítménye 2017 vége óta lassul, és a legfrissebb adat is ebbe a trendbe illeszkedik. Ennek ellenére a 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye továbbra is kedvező.
A bolttípusok növekedési szerkezete a szokásos év végi mintázatot mutatja: beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása, miközben negatív meglepetést hozott az élelmiszer-kiskereskedelem jóval átlag alatti teljesítménye, de itt decemberben számítani lehet majd korrekcióra.
Varga Zsombor, az Erste Bank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában a lassulás ellenére a novemberi adatot továbbra is erőteljesnek értékelte. A legfrissebb számok alapján ősszel némileg lassulhatott a háztartások fogyasztásának növekedési üteme a nyári adatokhoz képest, ám a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének meghatározó tényezője maradt. Az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása továbbra is támogatja a vásárlások folytatódását, így Varga Zsombor alapvetően erős kiskereskedelmi számokat vár decemberre is.
Idén némileg alacsonyabb lehet a kiskereskedelem bővülése, 4,6 százalékos éves növekedésre számít az Erste Bank szakértője ugyanakkor ebben az évben is a belső kereslet maradhat a GDP-növekedés hajtóereje.
Az erős belső fogyasztás magas importtartalma ugyanakkor hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához. Az elemző 3,6 százalékosra prognosztizálja a magyar GDP idei egész éves növekedését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink