Élelmiszeripari támogatások a láthatáron

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 08. 00:02

A mezőgazdasági termékek értéknövelése céljából új élemiszeripari támogatások indulnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül.

A kiírás szerint három célterület köré összpontosulhatnak a beruházások: a versenyképesség fokozása és a termékszerkezet átalakítása,  az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítása, ide értve az az energiafelhasználás és az üzemirányítási rendszerek ésszerűsítését, valamint  új vágópontok létrehozása vagy a meglévők korszerűsítése.
Mezőgazdasági és nem mezőgazdasági termelők egyaránt nyújthatnak be támogatási kérelmet október folyamán. Azok pályázhatnak, akiknél a foglalkoztatottak száma nem éri el a 750 főt, az éves nettó árbevétel nem haladja meg 200 millió eurónak megfelelő forintösszeget.
Az igénybe vehető támogatás 8 ezer és 1,6 millió euró közötti forintösszeg.  Egy projektgazda akár ötször is pályázhat, de 2007-13 között a támogatás együttes összege nem haladhatja meg a 3 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A legfeljebb 20 százalékos előleg felvételére is mód nyílik.
A mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó intézkedés előző benyújtási szakaszában 547 kérelem érkezett több mint 58 milliárd forint értékben, amelyekből 436 bizonyult támogatásra érdemesnek. A közel 47 milliárd forint megítélt támogatásból máig mintegy 9 milliárd forint kifizetése történt meg – közli a Szabad Föld Online.

Kapcsolódó cikkeink