Élelmiszeripari jelölési szabályok helyettesítő összetevők felhasználásakor
Átmenetileg lehetővé vált a hazai élelmiszeriparban a helyettesítő összetevők felhasználásakor a jelölési szabályoktól való eltérés.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a részleteket érintő újságírói kérdésekre is válaszolt
A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy Az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál.
A jelenlegi helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna.
A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák.
Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot.
Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött. A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán. – húzta alá az országos főállatorvos.
Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.
Az alapanyag-ellátási láncokban kialakult rendkívüli helyzetben olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és emellett a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a hazai lakosság számára. – hangsúlyozta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója.
A gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevő csere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat, amiben figyelni kell elsősorban az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy, mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság. A Covid során már bebizonyította az élelmiszeripar, hogy együttműködve a hatóságokkal a váratlan helyzeteket meg tudjuk oldani és ez így lesz most is- tette hozzá a szakember.
A most bejelentett intézkedést megelőzte egy szakmai egyeztetés – emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A járványidőszak is bizonyította, hogy a kormány a szakmai szervezetekkel együttműködve tudott hozni olyan hatékony intézkedéseket, melyek a váratlan, előre nem látható problémák megoldását segítette. A mostani kormány- és szaktárca döntés is ebbe a sorba tartozik. Nyilván nem közömbös, hogy a gyakorlatban mennyire zökkenőmentes egy intézkedés, így a piaci szereplők tapasztalatai segítették a végső döntés kialakítását. A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek ebben a rendkívüli helyzetben. A legfontosabb közös cél az élelmiszerbiztonság fenntartása – mondta el a főtitkár.
A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat. A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt az e célból létrehozott tematikus aloldalán gyűjt, amely – a vállalkozói bejelentő űrlappal együtt – az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/osszetevo-helyettesites.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!
A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések…
Tovább olvasom >Lezárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel két tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
Március 24. és április 18. között zajlott az idei tavaszi…
Tovább olvasom >Itt az újabb kormányzati árszabályozás
A kormány a magas élelmiszer-inflációra hivatkozva újabb árszabályozó intézkedést vezetett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Drágább Barbie, soványabb Heinz – Trump vámjai átrajzolják a globális fogyasztói piacot
Donald Trump vámpolitikájának hatása egyre több iparágat érint: játékgyártók, autóipari…
Tovább olvasom >Csaknem 20 százalékkal olcsóbb élelmiszerek? A kormány elégedett az árréscsökkentés eredmnyeivel
„Egyre több terméket lehet olcsóbban megvásárolni az árréscsökkentésnek köszönhetően, az…
Tovább olvasom >