Élelmiszerek az infláció felett
2007 áprilisában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés félszázalékos volt, egy év alatt pedig 8,8 százalékkal növekedtek az árak. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy az első négy hónapban átlagosan 8,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy éve.
Márciushoz viszonyítva áprilisban az élelmiszerek árai egy százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (7,3 százalék), a kenyér (1,9 százalék), a gyümölcs-zöldség (1,6 százalék), valamint a péksütemények (1,4 százalék) ára. Csökkent a sertéshús (2,1 százalék), cukor (1,7 százalék) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4 százalék) ára.
Egy év alatt, 2006. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágultak a péksütemények 30,3, a liszt 29,4, a kenyér 22,5, a cukor 22,2, a baromfihús 19,5, valamint a tojás 14,5 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >