Élelmiszerek az infláció felett
2007 áprilisában az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés félszázalékos volt, egy év alatt pedig 8,8 százalékkal növekedtek az árak. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy az első négy hónapban átlagosan 8,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy éve.
Márciushoz viszonyítva áprilisban az élelmiszerek árai egy százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (7,3 százalék), a kenyér (1,9 százalék), a gyümölcs-zöldség (1,6 százalék), valamint a péksütemények (1,4 százalék) ára. Csökkent a sertéshús (2,1 százalék), cukor (1,7 százalék) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4 százalék) ára.
Egy év alatt, 2006. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágultak a péksütemények 30,3, a liszt 29,4, a kenyér 22,5, a cukor 22,2, a baromfihús 19,5, valamint a tojás 14,5 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Nagy Márton: nagy az esélye az árréscsökkentés fenntartásának
Nagy esélye van annak, hogy az árréscsökkentési intézkedést nem vezetik…
Tovább olvasom >A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Új uniós útmutatók segítik a felkészülést az EUDR alkalmazására
Az Európai Bizottság új útmutatót és gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó…
Tovább olvasom >