Élelmiszerdrágulást okozhat a hulladékkezelési szabályok megváltoztatása

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 05. 13:07

Akár 10 százalékot meghaladó élelmiszer áremelkedéshez is vezethet az, hogy az új, még készülő hulladékkezelési törvény növeli a termelők és kereskedők termékdíj-kötelezettségét – jelentette ki Mányi István, az Öko-Ferr Hulladékkezelési Koordináló Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A cég közleményben utal arra, hogy jelenleg a termékdíjat csökkenti a visszagyűjtött hulladék újrahasznosítása. A tervezet alapján most ez megszűnne, és az állam százmilliárd forintot szedne be a gyártóktól, holott eddig a hulladékkezelés évi 45 milliárd forintba került.

Az új szabályozás megszüntetné a jelenlegi hulladékkezelőket és helyettük országos hálózattal Országos Hulladékkezelési Ügynökséget alakítanának ki, melynek költségét a termelőkkel fizettetnék meg. A székértő úgy véli, hogy a keletkező hulladék mennyiségét, összetételét és költségeit “képtelenség” egy évre előre modellezni, ezért az új rendszer egyszerre lenne alulfinanszírozott és pazarló.

A jelenleg működő koordináló társaságok valódi piaci szereplők. “Több lábon állnak”, ezért költségátcsoportosítással ki tudják védeni az ingadozásokat. Mányi István a közleményben hangsúlyozza, hogy “mivel a szaktárca felszámolja az ágazatban a piaci viszonyokat és az új szereplők csak az állami kifizetésekre számíthatnak, így amennyiben az ügynökség alulbecsüli a visszagyűjtés költségeit, a szolgáltatásban komoly működési zavarok jelentkeznek”. A szakember hozzáfűzi: a pénzügyileg megrendült önkormányzatok esetleges szerepvállalása a folyamatban tovább növeli a kockázatot – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink