Élelmiszerdrágulást okozhat a hulladékkezelési szabályok megváltoztatása
Akár 10 százalékot meghaladó élelmiszer áremelkedéshez is vezethet az, hogy az új, még készülő hulladékkezelési törvény növeli a termelők és kereskedők termékdíj-kötelezettségét – jelentette ki Mányi István, az Öko-Ferr Hulladékkezelési Koordináló Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A cég közleményben utal arra, hogy jelenleg a termékdíjat csökkenti a visszagyűjtött hulladék újrahasznosítása. A tervezet alapján most ez megszűnne, és az állam százmilliárd forintot szedne be a gyártóktól, holott eddig a hulladékkezelés évi 45 milliárd forintba került.
Az új szabályozás megszüntetné a jelenlegi hulladékkezelőket és helyettük országos hálózattal Országos Hulladékkezelési Ügynökséget alakítanának ki, melynek költségét a termelőkkel fizettetnék meg. A székértő úgy véli, hogy a keletkező hulladék mennyiségét, összetételét és költségeit „képtelenség” egy évre előre modellezni, ezért az új rendszer egyszerre lenne alulfinanszírozott és pazarló.
A jelenleg működő koordináló társaságok valódi piaci szereplők. „Több lábon állnak”, ezért költségátcsoportosítással ki tudják védeni az ingadozásokat. Mányi István a közleményben hangsúlyozza, hogy „mivel a szaktárca felszámolja az ágazatban a piaci viszonyokat és az új szereplők csak az állami kifizetésekre számíthatnak, így amennyiben az ügynökség alulbecsüli a visszagyűjtés költségeit, a szolgáltatásban komoly működési zavarok jelentkeznek”. A szakember hozzáfűzi: a pénzügyileg megrendült önkormányzatok esetleges szerepvállalása a folyamatban tovább növeli a kockázatot – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >