Élelmiszeráremelkedést hozhat az El Niño

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 05. 11:40

Kétharmados eséllyel jelentkezhet idén az El Niño nevű éghajlati jelenség, mely komoly emelkedést okozhat az élelmiszerárakban – írja a tozsdeforum.hu.

kave

Az El Niño 2-7 évente ciklikusan jelentkezik, ilyenkor a Csendes-óceán egyenlítői területein a szél lelassul vagy megváltoztatja az irányát. Ez hatalmas területen melegíti fel a vizet, felforgatva az időjárást. Olyan termékek árai ugorhatnak meg, mint a kávé, a szójabab vagy a nikkel. (A legnagyobb nikkel exportőr országban, Indonéziában a szárazság miatt vissza kellene fogni a vízigényes nikkel-kitermelést.) Az El Niño okozta áremelkedés csak olaj lenne a tűzre. Az árupiaci határidős kontraktusok ugyanis most is arra utalnak, hogy a befektetők a legfontosabb mezőgazdasági termékek drágulására számítanak.

Mivel az olyan árucikkek, mint a kávé, a cukor vagy a szójabab ára az eddigi drágulások után tovább emelkedhetnek, az El Niño visszafoghatja a lakossági fogyasztást, veszélybe sodorva így a fejlett gazdaságok talpra állását. Emellett a nyersanyagok árainak növekedése azon szegényebb országokat is kellemetlenül érintheti, melyek nagyban függnek az élelmiszerimporttól.

A globális élelmiszerárak az El-Niño hatást követő 3 hónapon belül akár 15 százalékot is emelkedhetnek – nyilatkozta a Világbank elemzője a MarketWatch-nak. Komoly nehézségekkel nézhet szembe az importgabonától függő Észak-Afrika és a Közel-Kelet, Indiában pedig a kevesebb eső okozhat gondot a rizs- vagy búzatermesztésben.

Brazíliában esőzést okozna az El Niño, mely jelenleg jól jönne a szárazságtól sújtott területeknek, de júliusban-augusztusban, az aratás időszakában ez már cseppet sem lenne kedvező. A csokoládé fogyasztók is aggódhatnak: a Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint az El Niño átlagosan 2,4 százalékkal fogja vissza a nemzetközi kakaótermelést, holott a kakaó ára idén már eddig is emelkedett 8,7 százalékkal.

Az előrejelzések szerint Magyarországon 2014 (hasonlóan 2010-hez, amely szintén El Niño év volt) az átlagosnál melegebb lehet, azonban nyáron kialakulhatnak hosszú, csapadékos időszakok. Ez pedig egyrészt komoly visszaesést jelenthet a turizmusban, másrészt megnövelheti az áradások kialakulásának kockázatát. (tozsdeforum.hu, Bartha Ádám)

Kapcsolódó cikkeink