Élelmiszerárak hegymenetben
Az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 2007 novemberében 0,6 százalék volt, egyéves összevetésben pedig 7,1 százalékkal növekedtek az árak. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy az idén az első tizenegy hónapban átlagosan 8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Egy hónap alatt – 2007. októberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az étolaj (9,2 százalék), a tej (5,7 százalék), a sajt (5,5 százalék), a liszt (5 százalék), a száraztészta (4,8 százalék), valamint a tojás (3,3 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a sertéshús (3,1 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal drágultak.
Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek az egyéb cikkek árai (0,9 százalék), ezen belül a járműüzemanyag-árak 3,3 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék) esetében.
Egyéves összevetésben, 2006. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a liszt 58,4, az étolaj 30,1, az idényáras élelmiszerek 24,7, a tojás 23,2, a száraztészta 21,8, a kenyér 21,5, a péksütemények 19,4, valamint a baromfihús ára 17,1 százalékkal drágult.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >