Élelmiszerárak hegymenetben
Az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 2007 novemberében 0,6 százalék volt, egyéves összevetésben pedig 7,1 százalékkal növekedtek az árak. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderül, hogy az idén az első tizenegy hónapban átlagosan 8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Egy hónap alatt – 2007. októberhez viszonyítva – az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az étolaj (9,2 százalék), a tej (5,7 százalék), a sajt (5,5 százalék), a liszt (5 százalék), a száraztészta (4,8 százalék), valamint a tojás (3,3 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a sertéshús (3,1 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal drágultak.
Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek az egyéb cikkek árai (0,9 százalék), ezen belül a járműüzemanyag-árak 3,3 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál alacsonyabb áremelkedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék) esetében.
Egyéves összevetésben, 2006. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a liszt 58,4, az étolaj 30,1, az idényáras élelmiszerek 24,7, a tojás 23,2, a száraztészta 21,8, a kenyér 21,5, a péksütemények 19,4, valamint a baromfihús ára 17,1 százalékkal drágult.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >Éleződő vámháború és új piacok keresése: szorult helyzetbe került az európai élelmiszerexport
Az amerikai büntetővámok bejelentése és a kereskedelmi feszültségek fokozódása új…
Tovább olvasom >Megnövelten hőálló PET-csomagolóanyagot fejlesztett a Pro Form Kft. és a Műegyetem
Közösen fejlesztett megnövelt hőállóságú PET-csomagolóanyagot a Pro-Form Ipari és Kereskedelmi…
Tovább olvasom >