Élelmiszerár-robbanás várható
Nemzetközi agrárelemzők szerint az elmúlt harminc év legnagyobb világpiaci élelmiszerár-emelkedése előtt állunk .
A drágulást a
bioüzemanyag-termelés látványos felfutása, az éghajlatváltozásra utaló szárazság,
valamint a javuló életszínvonalú indiaiak és kínaiak fogyasztásának növekedése
okozza. A bioipar fejlődése miatt számos elemző ma már „etanolválságról"
beszél. Az igényeket ugyanis gabonából (kukoricából) nem lehet kielégíteni
újabb piaci megrázkódtatások nélkül. A kereslet növekedése nemcsak a
gabonaárakat hajtja fel, hanem – a takarmányköltségek növekedése miatt –
drágítja az állattenyésztési termékeket is.
A felfutó bioüzemanyag-gyártás
Magyarországon is bizonytalanságot okoz, mert további konkurenciát támaszthat
az állattartóknak, és akadályozhatja az állattenyésztés fejlesztését célzó
kormánytervek megvalósítását is. Az élelmiszerek nálunk a teljes fogyasztói
árindexnél jobban, 12,5 százalékkal drágultak az első négy hónapban az előző év
hasonló időszakához képest. Ezt a tavalyi áfaemelés, illetve a mezőgazdasági
alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése okozta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >