Élelmiszerár-robbanás várható
Nemzetközi agrárelemzők szerint az elmúlt harminc év legnagyobb világpiaci élelmiszerár-emelkedése előtt állunk .
A drágulást a
bioüzemanyag-termelés látványos felfutása, az éghajlatváltozásra utaló szárazság,
valamint a javuló életszínvonalú indiaiak és kínaiak fogyasztásának növekedése
okozza. A bioipar fejlődése miatt számos elemző ma már „etanolválságról"
beszél. Az igényeket ugyanis gabonából (kukoricából) nem lehet kielégíteni
újabb piaci megrázkódtatások nélkül. A kereslet növekedése nemcsak a
gabonaárakat hajtja fel, hanem – a takarmányköltségek növekedése miatt –
drágítja az állattenyésztési termékeket is.
A felfutó bioüzemanyag-gyártás
Magyarországon is bizonytalanságot okoz, mert további konkurenciát támaszthat
az állattartóknak, és akadályozhatja az állattenyésztés fejlesztését célzó
kormánytervek megvalósítását is. Az élelmiszerek nálunk a teljes fogyasztói
árindexnél jobban, 12,5 százalékkal drágultak az első négy hónapban az előző év
hasonló időszakához képest. Ezt a tavalyi áfaemelés, illetve a mezőgazdasági
alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése okozta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassan elfogynak a sarki kisboltok: 22 ezer bolt tűnt el négy év alatt
2024 végére több mint 5200 kiskereskedelmi üzlet szűnt meg Magyarországon…
Tovább olvasom >