Elektronikus üdülési utalványkártyákat vezetnek be Romániában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 01. 10:55

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő hétfőn az üdülési utalványrendszert módosító törvényt, amely – a korábbi papír alapú rendszer megőrzése mellett – lehetővé teszi, hogy a munkáltatók elektronikus utalványkártyákon biztosítsanak – évente legfeljebb a minimálbér hatszorosát elérő összegű – béren kívüli üdülési juttatást alkalmazottaiknak.

Bukarest

Az üdülési utalványok nem járulékkötelesek, értéküket a munkaadó kiadásként leírhatja a nyereségadó-alapból, azokat kizárólag romániai turisztikai szolgáltatások megvásárlására lehet felhasználni a rendszerhez csatlakozott elfogadóhelyeken. A kártyát kibocsátó szolgáltató legfeljebb 1 százalékos jutalékot számolhat fel a munkáltató felé, ami nem csökkentheti az üdülési utalvány névértékét.

A törvénymódosítást ismertető Mediafax hírügynökség szerint a magánszférában a munkavállalók az üdülési utalványok helyett pénzt, azaz “szabadságprémiumot” is kaphatnak. A közszférában viszont kizárólag (papír, vagy kártya alapú) utalványok formájában lehet üdülési támogatást adni az alkalmazottaknak, hogy az ilyen címen kifizetett béren felüli juttatást ne lehessen másra a fordítani, vagyis az azokra adott adókedvezménnyel az állam áttételesen a román idegenforgalmat is támogassa. Romániában 1,18 millió közalkalmazott van.

A minimálbér július elsejétől kezdődően emelkedik 1050 lejre (1 lej=70 forint) az eddigi 975 lejről. Romániában egyébként a 4,5 millió alkalmazott csaknem egyharmada, 1,3 millió munkavállaló minimálbérért dolgozik.

Az üdülési utalványokról szóló törvénymódosítás a kihirdetéstől számított 30 nap után, tehát az üdülési szezon közepén lép életbe. (Baranyi László, MTI)

Kapcsolódó cikkeink