Elektromobilitás – a jövő útján

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 12. 10:09

A júniusi Brexit népszavazással kapcsolatos politikai döntések felgyorsultak az Egyesült Királyságban. Bár Nagy-Britannia új miniszterelnöke, Theresa May „maradáspárti”, elfogadja és támogatja a népítéletet: „a Brexit azt jelenti, hogy valóban Brexit”. Ezzel együtt a kilépés körülményeiről jelenleg még tart a „klasszikus”, EU-ra jellemző politikai döntésképtelenségi huzavona. Így a népszavazás eredményének sokkhatása többé-kevésbé eloszlott a nyáron, és a piacokon minden megy tovább a korábbi kerékvágásban.

Az amerikai FED júliusi ülésén nem látta indokoltnak a kamat változtatását, és várhatóan ez így is marad a novemberi amerikai elnökválasztásokig.

Hazánkban is napirendre került az elektromos autók vásárlásának támogatása. De miért is írok erről? A befektetőknek célszerű megérteniük az időtáv és hozam összefüggését, azaz látható, hogy aki kellő időt szán egy befektetésre, az jó eséllyel jelentős nyereségre tesz szert.


A valódi hozampotenciállal rendelkező befektetések általában olyan valódi, termelő vagy szolgáltató vállalatok, amelyek az eddigi sikereikre alapozva növekedni akarnak, és ehhez keresnek befektetőket. Tekintettel arra, hogy területükön már bizonyítottak, és kellő körültekintés mellett át is lettek világítva, az egyébként igen magas kockázati szint akár elviselhető mértékűre csökkenhet, és jó eséllyel vaskos hozammal tudnak majd kiszállni a tervezett időtáv végén. Különösen ilyen terület lehet az elektromobilitás, azaz az elektromos közlekedés fejlesztésében jelen lévő vállalatok. Eleinte a távoli jövőbe tették sokan ezt a víziót, de például Norvégiában 2025-től már csak elektromos vagy hidrogénhajtású autót lehet üzembe helyezni…

Ahogy már többször előre jeleztük, az arany tartotta az emelkedő trendet. Mivel az abszolút hozamok szintje alacsony az eurózóna kötvénypiacain is, az EKB intézkedései, valamint az alacsony infláció és az inflációs várakozások következtében a hozamok tovább csökkenhetnek 2016-ban. Ezen tényezők hatására a nemesfémárfolyamok további muníciót kaphatnak az emelkedéshez a következő időszakban.

Itthon az MNB július 26-án a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9%-on hagyta az irányadó kamatot. A hazai állampapírpiacon júliusban a hozamok jelentősen csökkentek. A forint júliusban erősödött a főbb devizákkal szemben. A piacok magukra találtak a Brexit negatív hatása után, ez okozta a forint erősödését is.

Kapcsolódó cikkeink