Elégedetlenség Izraelben az olcsóbb berlini csokipuding miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 16. 11:00

Izraelben súlyos elégedetlenségi hullámot váltott ki egy Berlinbe emigrált ismeretlen fiatalember bolti számlája, amely bizonyítja, hogy Izraelben legalább háromszor annyit kell fizetni a csokipudingért.

csokipudingA kis doboz népszerű izraeli csokipuding, a „milki” mintegy 3 sékelbe (180 forintba) kerül Izraelben, miközben egy hasonló termékért a német fogyasztó kevesebb mint a harmadát fizeti, noha a jövedelmek körülbelül azonos szinten vannak a két országban – derült ki a Facebook közösségi oldalon közzétett berlini számlából.
A drágaság és a magas lakásárak miatt három évvel ezelőtt tömegmozgalom tört ki Tel-Avivban, az akkori több százezres tüntetéseket a túró magas ára indította el, amelyet előtte sokfelé 8 sékelért (480 forintért) árultak. Ennek a terméknek a fogyasztói ára a tiltakozás óta nem haladja meg a 6 sékelt (360 forint) a boltokban.

Három éve a „túróforradalom” nyomán Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy bizottságot kért fel a drágaság elleni harcra, a megélhetési költségek csökkenéséhez vezető lépések felvázolására, de a kormány a „Trahtenberg-bizottság” ajánlásai közül szinte semmit sem valósított meg. Tovább emelkedtek az élelmiszerárak, és csak az utóbbi évben mintegy 10 százalékkal tovább nőttek a lakásárak is. (Shiri Zsuzsa, MTI)

Kapcsolódó cikkeink