Elég erős az amerikai gazdaság a recesszió fékentartásához

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 03. 11:03

A két egymást követő negyedéves visszaesés ellenére úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok gazdasága továbbra sem fordul recesszióba – mondta kedden Jack Kleinhenz, a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség vezető közgazdásza.

Nem valószínű, hogy recesszióba fordulna az amerikai gazdaság az idén

Kleinhenz megjegyezte, hogy bár az egymás utáni megszorítások fokozták a recessziótól való félelmet, és az év második felére a gazdaság veszített lendületéből, a gazdasági adatok még mutatnak tipikus recessziót.

„Az a véleményünk, hogy bár a gazdaság lassabb ütemben működik, idén valószínűleg elkerülhető a recesszió” – mondta. „A folyamatos bizonytalanságok ellenére úgy gondoljuk, hogy a gazdaság elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon az inflációval és távol tartsa a recessziót vagy rövid életűre mérsékelje, ha tévednénk.”

Kleinhenz megjegyzései az NRF Havi Gazdasági Szemle augusztusi számában hangzottak el, amelyben megjegyezték, hogy a bruttó hazai termék éves szinten 1,6%-kal csökkent az első negyedévben, és 0,9%-kal a második negyedévben. Két egymást követő negyedéves csökkenés a recesszió általános informális mutatója, de a hivatalos nyilatkozat a Nemzeti Gazdaságkutató Irodán múlik, amely még nem döntött arról, hogy a jelenlegi visszaesés megfelel-e ennek a definíciónak.

Egy kritikus mutató, amely a recesszió kezdetét jelezheti, a foglalkoztatás jelentős visszaesése lenne – mondta Kleinhenz. A munkanélküliségi ráta azonban júniusban 3,6% volt, ami közel fél százalékponttal alacsonyabb az év elejinél, és csak valamivel haladja meg a 2020 januárjában tapasztalt, 50 éves pandémia előtti mélypontot, 3,5%-ot.

Eközben az első negyedévben átlagosan 539 ezerrel, a második negyedévben 375 ezerrel nőtt a bérállomány. Az NRF által meghatározott kiskereskedelmi forgalom pedig – az autókereskedők, a benzinkutak és a fő kiskereskedelemre összpontosító éttermek kivételével – az év első hat hónapjában 7%-kal nőtt az előző évhez képest.

Annak ellenére, hogy a gazdasági mutatók továbbra is erősek, Kleinhenz szerint „most már világos, hogy a világ megváltozott” az év eleje óta, olyan tényezőkre hivatkozva, amelyekre korábban nem lehetett számítani, ideértve a COVID-19 fennmaradását, az ellátási lánc folyamatos kihívásait, a folyamatban lévő az ukrajnai háború és más kérdések, amelyek az elmúlt 40 év legmagasabb inflációját eredményezték.

Az NRF továbbra is arra számít, hogy 2022-ben a kiskereskedelmi eladások 6-8%-kal nőnek 2021-hez képest.

chainstorage.com

 

Kapcsolódó cikkeink