Éledeznek a mikrovállalkozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 05. 12:25

Bár a gazdasági kilátások továbbra sem kedveznek a mikrovállalkozások beruházási és hitelfelvételi kedvének, a hosszú távon gondolkodó cégek többsége már felismerte, hogy az előrelépéshez elengedhetetlenek a banki források – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült kutatásból. E cégek fejlődését a bank több kedvezményes hitellehetőséggel is segíti: novembertől a Széchenyi Beruházási Hitellel bővíti az elérhető termékek körét. A Budapest Bank a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában továbbra is külön keretet biztosít a mikrovállalkozásoknak.

penz

A GDP egyötödét adó , a foglalkoztatáshoz mintegy 40%-ban hozzájáruló mikrovállalkozások eredményessége jelentős mértékben befolyásolja a hazai gazdaság teljesítményét. A Budapest Bank éppen ezért többféle módon igyekszik őket segíteni a működésben, növekedésben, hiszen a cégek versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen az új beruházások megvalósítása, amihez sok esetben szükség lehet külső finanszírozási forrás bevonására.

A pénzintézet megbízásából készített kutatás eredményei szerint azok a mikrovállalkozások, amelyeknek már van valamilyen banki kölcsöne, jóval nyitottabbak a hitelfelvételre: 65%-uk gondolja úgy, hogy a hitel a fejlődés elengedhetetlen eszköze. Ezzel szemben a hitellel nem rendelkező cégek mindössze 26%-a tekint lehetőségként a banki kölcsönökre. A hitelfelvételtől elzárkózó cégek jellemzően csak akkor szánják el magukat a beruházásra (59%), amikor ezt a nyereségükből megtehetik – ez azonban értelemszerűen korlátozottabb fejlesztéseket tesz lehetővé, mint a beruházásaikat részben vagy egészben bankhitelből finanszírozó társaik esetében.

Hasonló eredményeket hozott a KAVOSZ ötszáz vállalkozás vezetőjének megkérdezésével készült felmérése is, amelyből kiderült, hogy a cégek nyitottak a fejlesztésre: a válaszadók 78%-a tervez beruházást a közeljövőben, közülük 90% pedig hitelt is igénybe venne ennek megvalósításához. Pozitív tendenciát mutat az idei felmérés az egy évvel ezelőttihez képest: tavaly a válaszadók 43%-a jelezte beruházási szándékát. A beruházást tervező vállalkozások 24%-a a beruházás céljaként ingatlanvásárlást, illetve építést jelölt meg, 27%-uk a székhely, telephely korszerűsítését, 33% informatikai fejlesztést, míg 40% gép vagy berendezés beszerzését tervezi a jövőben.

A hitelfelvételt tervező vállalkozások döntő többsége (92%) 50 millió forintnál kisebb összegű hitelt venne igénybe a KAVOSZ felmérése szerint. Számukra jelenthet jó megoldást fejlesztéseik megvalósításához a Széchenyi Beruházási Hitel, amelyet novembertől már a Budapest Bankban is igényelhetnek a mikro-, kis- és középvállalkozások. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel. A hitelkonstrukcióhoz az állam 5% kamattámogatással, valamint a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig terjedő állami támogatással segíti a hazai mikro-kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. A Széchenyi Beruházási Hitel az MNB Növekedési Hitelprogramja mellett az egyik legkedvezőbb kondíciójú hitelforrás a piacon, amely jó alternatívát kínál a kisebb cégek számára.

„A mikrovállalatok támogatása a Budapest Bank számára kiemelten fontos. Mikrovállalati üzletágunk célja, hogy innovatív termékekkel és az előrelépésüket segítő kezdeményezésekkel járuljon hozzá a legkisebb cégek üzletélénkítéséhez, amelyet az ehhez szükséges források biztosításával is elősegítünk. A Széchenyi Beruházási Hitellel újabb lehetőséget nyújtunk mikrovállalati ügyfeleink számára, hogy a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen forrásokhoz hozzájuthassanak” – mondta Ákos Tamás, a Budapest Bank lakossági üzletágának vezetője.

„Az 5%-os kamattámogatásnak köszönhetően a Széchenyi Beruházási Hitel kamata BUBOR alatti szintre került, (jelenleg évi 2,9%), így az ügyfeleknek 1 év alatt akár 1,5 millió forinttal kevesebb nettó ügyleti kamatot kell fizetniük. Az olcsó hitel lehetővé teszi a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, a gépek, eszközök korszerűsítését” – emelte ki Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Budapest Bank az elmúlt időszakban jelentős növekedést ért el a mikrovállalati szegmensben (0-200 millió forint éves árbevételű vállalkozások), 2012-ben 10%-kal, 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest pedig 26%-kal növelve hitelállományát. Ebben nagy szerepe volt a Széchenyi Kártya Program termékeinek: a bankban 2011 óta elérhető Széchenyi Forgóeszközhitel és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel révén mintegy 800 ügyletet kötöttek összesen 5,3 milliárd forint értékben. A pénzintézet az idei évben is kétszámjegyű növekedésre számít annak köszönhetően, hogy a Növekedési Hitelprogramban a piacon szinte egyedülálló módon külön keretet biztosít a mikrovállalkozásoknak.

Kapcsolódó cikkeink