Elbánt az aszály a német gabonával

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 08. 10. 11:05

A német Raiffeisen Szövetség összegezte a betakarítási eredményeket és ismét lejjebb korrigálta a kukorica várható hozamait – írja az agrarszektor.hu. 1994 óta nem volt ilyen rossz évük a németeknek. Mindez kedvező helyzetet teremt a magyar gabona számára.

Németországban idén búzából 20 százalékkal, repcéből 19 százalékkal, őszi árpából 18 százalékkal termett kevesebb, mint tavaly a tartós aszály és hőség miatt. Így a kenyérgabonából végül 19,3 millió tonna, őszi árpából pedig 7,4 millió tonna kerülhetetett a raktárakba. Ehhez jött még 2,1 millió tonna tavaszi árpa és ugyanennyi rozs is. Összesen 36,3 millió tonna kalászost takarítottak be, ami 1994 óta a legrosszabb eredmény. Összehasonlításképpen: tavaly 45,6 millió tonna kalászost vágtak le a gazdák Németországban, vagyis a termés ötöde odaveszett a forróságban. Ha a sokéves átlagot tekintjük, ennél is rosszabb kép. A német agrárium 47,9 millió tonnás termelésre képes, vagyis elmondhatjuk: a potenciális kalászos mennyiség negyedét vette el az időjárás. Repcéből pedig 3,5 millió tonna termett, ami a tavalyi eredményhez mérten 19 százalékos mínuszt jelent.

Rosszul zárult a szezon
Még nagyobb veszély fenyegeti a lábon álló kultúrákat. A kukorica várható termésmennyiségét mindössze 2,3 millió tonnára becsüli a Raiffeisen Szövetség – ez csupán a fele annak, amit tavaly arattak le a gazdák. Az adatok alapján a németországi helyzet az általánosan rossz európai állapotot is alulmúlja. Mindez azért fontos számunkra, mert Magyarországon a nyári aratás teljesen szokványos mennyiséget eredményezett, így most is megvan az exportárualapunk. A minőség miatt sem kell aggódnunk: ilyen piaci környezetben kevésbé finnyás a vevő. Az árak exponenciálisan emelkednek, a hamburgi és a milánói kikötőben már 210 eurót ér egy tonna 13 százalékos fehérjetartalmú búza. Ez hazai paritáson nézve is 50 ezer forint feletti tonnánkénti árat jelent a magyar termelőnek. A gazdák ezzel tisztában is vannak, de egyelőre csak figyelik a fejleményeket. Az internetes piactereken még nincs érdemi mozgás. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink