Ukrán gabona árasztja el a piacokat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 11. 11:25

Az utóbbi hetekben megugrott Ukrajna gabonaexportja. Ez részben a rekordtermésnek és a szokásosnál korábban megkezdődött aratásnak köszönhető, de annak is szerepe van benne, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a termelők alig jutnak bankhitelhez, és kénytelenek mindent azonnal eladni, hogy készpénzhez jussanak.

buza

Július 1. és augusztus 8. között az ukrán gabonaexport 60 százalékkal szökött fel a múlt év hasonló időszakához képest, és elérte a 2,7 millió tonnát. Korai termésű gabonából az idén várhatóan 32,5 millió tonnát takarítanak be, ebből mintegy 22,5 millió tonna a búza. Összességében azonban a teljes termés a tavalyi 63 millió tonna körül lesz, mert a szárazság komoly károkat okozott a kukoricaföldeken.

A kereskedők és a termelők szerint a gabonakivitel gyors növekedése az utóbbi hetekben korántsem egyértelműen örvendetes. Nem kisrészt az rejlik ugyanis mögötte, hogy a gazdaságok kénytelenek minden árualapjukat akár nyomott áron is értékesíteni, mert olyan súlyos a készpénzhiány, hogy az őszi mezőgazdasági munkálatok elvégzésére sem futja. Az orosz-ukrán konfliktus, Ukrajna romló gazdasági kilátásai miatt a bankok megszigorították a hitelfeltételeket, és a termelők alig jutnak kölcsönhöz. Ihor Svajka mezőgazdasági miniszter tagadja ezt, szerinte az export az utóbbi öt hét során kizárólag a jó termés és a szokásosnál korábban megkezdődött aratás miatt emelkedett ötéves csúcsra.

A kelet ukrajnai harcok a gabonatermés legföljebb egy százalékát érintik, mert a termőterületnek csak elenyésző része van a konfliktus sújtotta térségben.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre. A tavalyi termés 63 millió tonnára rúgott, az export elérte a 32 millió tonnát, ebből 19,2 millió tonna volt a kukorica, 9,2 millió tonna a búza és 2,5 millió tonna az árpa. Szakértők szerint az idén 31,7 millió tonna körül várható a gabonakivitel. (tozsdeforum.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkeink