Elállásnál nem jár ellenérték a webáruháznak

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 27. 00:01

Az unió bírósága kimondta: távollévők közötti szerződés esetén, vevő elállásakor nem jár ellenérték az eladónak csupán azért, mert a vevő az elállást megelőzően használta az árut.

Az ítélet szerint ellentétes a 97/7/EK irányelv 6. cikkével az olyan nemzeti szabályozás, amely általános módon biztosítja az eladó számára, hogy elállás esetén ellenértéket követeljen a fogyasztótól a távollévők között kötött szerződés alapján megvásárolt áru használatáért.
Az ítélet a hazai vállalkozások számára is fontos figyelmeztetés, hiszen a hazai webáruházak jelentős része – a hazai jog alapján is – hasonló gyakorlatot folytat.
Németországban egy használt laptop megvásárlása vezetett a jogvitához. Az eladó honlapjának általános szerződési feltétele kimondta, hogy elállás esetén a fogyasztó a termék használatáért díjat köteles fizetni. A vevő a német jog szerinti elállási időn belül elállt a meghibásodott termék adásvételétől, és a német bíróság előtt követelte vissza a teljes vételárat. Eladó szerint vevő – tekintettel a 8 hónapi használatra – köteles a laptop piaci bérleti díját megfizetni a használat után.
Az irányelv előírja, hogy amennyiben a fogyasztó él az elállás jogával, a szállító köteles a fogyasztó által kifizetett összeget költségmentesen visszatéríteni a fogyasztó számára. A fogyasztótól az elállási jog gyakorlása miatt csak az áruk visszaküldésének közvetlen költségei követelhetők.
Az elállási jog célja a fogyasztók védelme és hátrányos helyzetének kiegyenlítése a távollévők között kötött szerződésekből adódó helyzetre tekintettel. Az elállás joga gondolkozási időre és a termék kipróbálására ad lehetőséget. A Bíróság szerint az, hogy a fogyasztók kis része  e lehetőséggel visszaélve ellenérték nélkül használja a megvásárolt terméket, még nem indokolja a használati díj általános bevezetését.
Ugyanakkor a Bíróság felhívta a figyelmet arra is, hogy nem ellentétesek az irányelvvel azon  nemzeti rendelkezések, melyek a termék nem rendeletetésszerű használata vagy megrongálása esetére fizetésre kötelezik a vásárlót – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink