Eladóterük zsugorításával ellensúlyozzák a csökkenő eladásokat az olasz hipermarketek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 22. 09:46

Ahogy az eladások egyre inkább a diszkontok és az online csatorna felé tolódnak el, egyre több nagy olasz kiskereskedelmi vállalat dönt úgy, hogy csökkenti hipermarketei méretét.

Az 1990-es évekből származó 15000 négyzetméteres hipermarket-modell ma már a múlté: a legtöbb nagy szereplő csökkenti eladóterének méretét, mérsékli a nem élelmiszeripari termékeknek való kitettségét, és más kiskereskedőknek kínálja fel a felesleges területet.

A Coop Lombardia regionális szövetkezet 14 hipermarketének területét méretezi 5000 négyzetméter alá. Az Il Sole 24 Ore napilapnak nyilatkozva Daniele Ferré, a Coop Lombardia elnöke elmondta, hogy a hipermarketek értékben és piaci részesedésben 12%-ot veszítettek az eladásokból a diszkontok és az online csatorna javára. A Lombardia régióban található hét Ipercoop-üzletből három már leépítésre került, a többi pedig a közeljövőben kerül átalakításra.

A Bennet már átalakította Lentate sul Seveso és Tavernola hipermarketjeit, míg a Conad az Auchan olaszországi felvásárlásából örökölt lombardiai hipermarketeit alakítja át Spazio Conad névre keresztelve azokat, és mintegy 5000 négyzetméterre csökkentve az eladóterüket.

Vannak azonban még olyan szereplők, amelyek hűek maradnak a hipermarket-modellhez. A hipermarket formátumot évekkel ezelőtt Olaszországban bevezető Carrefour Italia hét ilyen üzlettel rendelkezik több mint 5000 négyzetméteren Lombardiában, míg az Iper La Grande i 2000 négyzetméterrel bővítette a Milánó melletti Rozzano üzletét, így a teljes terület 10 500 négyzetméterre nőtt.

ESM

Kapcsolódó cikkeink