Ehető szenzorok garantálják a étel frissességét
A Tuft Egyetem kutatói által használt eljárás során a selyemlepke gubójáról származó finom, emészthető száloptikákat helyeznek el az élelmiszerek csomagolásában, amelyek aztán képesek számos veszélyes baktérium esetleges jelenlétét kimutatni.
A
Biomacromolecules című lapban publikált cikk szerint
az érzékelők az élelmiszeriparon túl a
környezetvédelem és az orvostudomány
számára is hasznosak lehetnek. Az új technológia
környezetbarát és lebomló, ráadásul
külön vegyi eljárás nélkül,
szobahőmérsékleten használható.
"Egyelőre ilyen érzékelők a valóságban
még nem léteznek. De az ilyen rendszerek kitágíthatják
a jelenlegi optikai szálas technológiák
használatát az orvostudományra, a környezet
folyamatos ellenőrzésére és az
élelmiszerbiztonságra" – magyarázta
Fiorenzo Omenetto, az egyetem kutatója.
Kapcsolódó cikkeink
További innovációs termékek
Alufix Prémium 3in1 Airfryer Sütőpapír
A piacon egyedülálló 3in1 szilikonozott sütőpapír. Alkalmazható: forrólevegős sütőhöz, multicookerhez…
Tovább olvasom >Verbena Menta-alma cukorka C- és D-vitaminnal 60 g
A már jól ismert Verbena gyógynövényes cukorkák legújabb íze, amely…
Tovább olvasom >PEKÁNDIÓS FONOTT FORNETTI ÉS MÁLNÁS KORONA
A Pekándiós fonott és a Málnás korona nemcsak megjelenésében, hanem…
Tovább olvasom >