Ehető szenzorok garantálják a étel frissességét

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 09. 05. 00:00

A Tuft Egyetem kutatói által használt eljárás során a selyemlepke gubójáról származó finom, emészthető száloptikákat helyeznek el az élelmiszerek csomagolásában, amelyek aztán képesek számos veszélyes baktérium esetleges jelenlétét kimutatni.

A
Biomacromolecules című lapban publikált cikk szerint
az érzékelők az élelmiszeriparon túl a
környezetvédelem és az orvostudomány
számára is hasznosak lehetnek. Az új technológia
környezetbarát és lebomló, ráadásul
külön vegyi eljárás nélkül,
szobahőmérsékleten használható.

"Egyelőre ilyen érzékelők a valóságban
még nem léteznek. De az ilyen rendszerek kitágíthatják
a jelenlegi optikai szálas technológiák
használatát az orvostudományra, a környezet
folyamatos ellenőrzésére és az
élelmiszerbiztonságra" – magyarázta
Fiorenzo Omenetto, az egyetem kutatója.

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek