Ehető növényi alapú uborkacsomagolással rukkolt elő a Saveggy

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 11. 06. 14:52
🎧 Hallgasd a cikket:

A svéd Saveggy startup áttörést hozó megoldást fejlesztett ki az uborkák műanyag csomagolásának kiváltására: az ehető, növényi alapú bevonat repceolajból és gluténmentes zabolajból készül, és akár két hétig is frissen tartja a terméket.

Saveggy fejlesztése az egyszer használatos műanyagokat 2030-tól betiltó EU-s rendelkezésre is megoldást kínálhat

A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.

A technológiát jelenleg egy egy hónapos kísérleti program keretében tesztelik Svédországban az ICA áruházlánccal és az Odlarna.se termelővel együttműködésben. A tesztidőszak alatt az ICA 700 üzletében mintegy 250 000 uborkát értékesítenek a Saveggy növényi alapú bevonatával.

Az innováció nemcsak a műanyag hulladék csökkentését célozza, hanem az egyszer használatos műanyagok használatára vonatkozó 2030-ban hatályba lépő uniós tilalomra is megoldást nyújthat. A megoldás más zöldségek és gyümölcsök esetében is alkalmazható lehet, ami új távlatokat nyithat a fenntartható csomagolásban.

A Saveggy kutatásai szerint az EU-ban évente több mint 3000 tonna műanyagot használnak fel csak uborkacsomagolásra.

A fejlesztés mögött a Lund Egyetem mellett az ellátási lánc szereplői – a fogyasztók és kiskereskedők – is felsorakoztak. 

Kapcsolódó cikkeink