Ehető italok

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Ma a világ minden kreatív mixere újdonságokkal, meghökkentő kreációkkal próbálkozik, de ha van a koktéloknak toplistája Amerikában, a legkedveltebb ötben feltehetően akkor is állandó helye van a vodka alapú Bloody Marynek.Mint a legnépszerűbb kevert italok többségének, úgy az 1920-as években született italnak is százféleképpen mesélik születésének körülményeit, nevének eredetét, és próbálják variálni összetételét évtizedek óta. Az eredeti receptben paradicsomlé, vodka, kevés citromlé, tabasco és Worcestershire-szósz, só, bors és reszelt torma szerepel – a ma már állandó tartozék, a zellerszár később került a pohárba. Oldalakon keresztül sorolhatnánk, milyen más ízesítőkkel próbálkoztak már mixerek, receptek ezrei találhatók az interneten, de a paradicsomos koktél évtizedenként egyszer-kétszer biztosan feltámadó kultusza odáig is elvezetett, hogy a nagyobb Bloody Mary-választékot kínáló bárokban vodka helyett már ginnel és tequilával is próbálkoznak.

Sokan maguk szeretik keverni a Bloody Maryt, itthon is előfordul, hogy a pincér az ital mellé fűszereket is hoz. Néhány amerikai bár azzal növelte sokszorosára vodkaforgalmát, hogy a vendég a koktél „egyik felét” maga készíthette zöldségekből, fűszerekből, díszítőelemekből – ezt egészítette ki a barman a vodkával. Egy floridai szórakozóhelyen néhány éve a Bloody Maryhez ehető szívószálat készítettek zellerből – az ötletet állítólag sokan át is vették a nyugati parton.

Nos, ha eddig divatról beszéltünk, akkor most beszéljünk divatról a négyzeten: nemrég találkoztunk olyan hirdetéssel a világhálón, amelyben egy New Jersey-i vendéglátóhely tulajdonosa azt hangsúlyozta, hogy náluk helyi termelőktől vásárolt zöldségekkel csinálják a Bloody Maryt. Márpedig ha valami globális trend a vendéglátásban, a friss, helyi termékek felhasználása biztosan az. A dolog azért is érdekes, mert ezzel az itallal szinte mindig el is fogyasztják a díszítést – de ha a barman ötletei elfogytak a koktél folyékony részének összetevőit illetően, akkor még mindig cifrázhatja annak szilárd részeit.

Nemrégiben paradigmaváltásról beszéltünk az italok világában a smoothie-k és egyéb zöldség-, gyümölcs- vagy éppen fagylaltalapú krémes italokat illetően – hogy azok lassan már egy-egy étkezést is pótolnak –, most úgy tűnik, ugyanehhez a végeredményhez más irányokból is el lehet jutni.

És ha már az „ehető italokkal” foglalkozunk: nemrégiben New Yorkban kezdtek el a közkedvelt levesből, a gazpachóból smothie-t mixelni – ezt tányérban, csészében vagy pohárban is felszolgálják, díszítése attól függ, az étkezés milyen fázisához ajánlják a vendégnek.

Kapcsolódó cikkeink