Ehető edények almából
Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából – írja az MTI nyomán az Index.
A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk elállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag, és mély kémiai változásokat előidéző semmilyen folyamat sem szükséges előállításához – olvasható a Phys.org portálon.
Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamataira alapul, az elegyítésre, a koncentrálásra és a nyers alapanyagok rétegezésére. A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amihez egy képlékenyítő szert adtak, egy speciális természetes alapanyagot, amelynek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.
2018-ban az ehető csomagolás létrehozásának technológiája három orosz védjegyet is kapott és ez szolgált alapul az ehető edények létrehozásához. A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon.
Léteznek már rizsből, kávéból, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag teljesen biztonságos és csak természetes növényi anyagokból készült.
A kutatók alapanyagként kipróbáltak számos gyümölcsöt, bogyósokat, zöldségeket, például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát, de az almát találták a legmegfelelőbbnek. Egy alma alapú csésze például kiállja a beleöntött forrásban lévő víz hőmérsékletét, és két-három órán át tárolja a folyadékot.
Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez az szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot. (index)
Kapcsolódó cikkeink
Elfogyott a tavalyi alma – kilőhetnek az árak az új szezonban
Lengyelországban gyakorlatilag kiürültek a hűtőházak: az élénk belföldi és külpiaci…
Tovább olvasom >Jól halad az Agro-ökológiai Program támogatásainak kifizetése
Jól halad az Agro-ökológiai Program támogatásainak kifizetése, a gazdák 91…
Tovább olvasom >Miért olcsóbb az alma Lengyelországban? – Árak, áfa és agrárstratégia a háttérben
Lengyel mintagazdaság és tudatos adópolitika áll a magyar vásárlók számára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >Hazánk újra mentes a magas patogenitású madárinfluenzától
Magyarország ismét madárinfluenzától mentesnek minősül az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai…
Tovább olvasom >Közép-Európa a non-food diszkontok célkeresztjében
Az Action, a Woolworth és a Tedi Közép- és Délkelet-Európában…
Tovább olvasom >