Ehető edények almából
Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából – írja az MTI nyomán az Index.
A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk elállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag, és mély kémiai változásokat előidéző semmilyen folyamat sem szükséges előállításához – olvasható a Phys.org portálon.
Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamataira alapul, az elegyítésre, a koncentrálásra és a nyers alapanyagok rétegezésére. A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amihez egy képlékenyítő szert adtak, egy speciális természetes alapanyagot, amelynek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.
2018-ban az ehető csomagolás létrehozásának technológiája három orosz védjegyet is kapott és ez szolgált alapul az ehető edények létrehozásához. A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon.
Léteznek már rizsből, kávéból, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag teljesen biztonságos és csak természetes növényi anyagokból készült.
A kutatók alapanyagként kipróbáltak számos gyümölcsöt, bogyósokat, zöldségeket, például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát, de az almát találták a legmegfelelőbbnek. Egy alma alapú csésze például kiállja a beleöntött forrásban lévő víz hőmérsékletét, és két-három órán át tárolja a folyadékot.
Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez az szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot. (index)
Kapcsolódó cikkeink
A Heineken Hungária az első PET palack mentes nagyüzemi sörgyártó
A nagyüzemi sörgyárak közül elsőként, a fenntarthatóság jegyében vonta ki…
Tovább olvasom >Magazin: Hatások és trendek 2021
A Trade Marketing Klub „Szerelmem a trade marketing” konferenciáján Tolnai…
Tovább olvasom >AM: új korszak a mezőgazdasági hulladékfeldolgozásban
Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is…
Tovább olvasom >További cikkeink
NAK: késve, de a héten már jelentős mennyiségű magyar spárga kerül a boltokba
Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a…
Tovább olvasom >NAK: elkezdődött a jégkármérséklő rendszer riasztási időszaka
Szerdán elkezdődött a 2018 óta üzemelő jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka…
Tovább olvasom >Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Rákóczifalván
Több mint harminc különböző, Magyarországon őshonos gyümölcsfát ültetnek el csütörtökön…
Tovább olvasom >