Egzotikusabb illatú öblítők figyelemfelkeltő csomagolásban

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

Magyarországon dinamikusan növekszik az öblítőszerek piaca. Bár az öt évvel ezelőtti, 20 százaléknál magasabb bővülést megismételni már nem lehet, de nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egyik legmagasabb az egy főre eső öblítőfelhasználás. A növekedése egyértelműen az aromaterápiás és új egzotikus termékek térhódításának köszönhető. Az utántöltők fokozatosan veszítenek népszerűségükből.A belső arányok jelentősen eltolódtak a koncentrátum javára. A gyártók a fogyasztói trendeknek megfelelően csökkentik a normál öblítők választékát, és eltűnni látszanak a tasakos és papírdobozos utántöltők is.
– A piacot egyértelműen a különleges illatvariánsok, illetve a prémium kategória bővülése dinamizálja – véli Karancsi Zsolt, a Procter & Gamble vállalati kapcsolatok menedzsere.
A legnépszerűbb csomagolási forma továbbra is a flakonos változat, és egyre nagyobb teret hódítanak a közepes nagyságú kiszerelések.
A legnagyobb értékesítési csatornát a hipermarketek jelentik, ahol kellő polchely áll rendelkezésre a különféle variánsok felvonultatására. A Bip például mind a hatfajta koncentrátumát kínálja 0,75-os és 1,5 literes változatban is. A gondolavéges kihelyezést a 2500 négyzetméternél nagyobb üzletekben a gyártók gyakran használják az értékesítés ösztönzésére, ahol összességében mennyiségben a forgalom 44 százaléka realizálódik.

Kék, fehér, majd rózsaszín
Színek szerinti megoszlást tekintve 2007-ben veszítettek ugyan népszerűségükből, de még mindig uralják a piacot a hagyományos kék, fehér és rózsaszín színű termékek. Mennyiségben a kék szín 24 százalékkal továbbra is megőrizte vezető pozícióját, ezt követi a fehér szín 18 százalékkal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán 15 százalékkal a rózsaszín termékek állnak. A vásárlók nyitottságát az is jelzi, hogy az előző évhez képest jobb az elfogadottsága az olyan különleges színeknek is, mint a piros vagy a narancssárga.
Az öblítőpiacon a vásárlók számára – az ár mellett – fontos döntési tényező az illat. A gyártók ennek megfelelően folyamatosan új, különleges illatvariánsokkal jelennek meg. Egyre népszerűbbek az aromaterápiás termékek, amelyek azon túl, hogy kellemes illatúvá varázsolják a textíliákat, illóolaj-tartalmuk révén akár idegnyugtató hatásúak is. Ezekhez a fogyasztói igényekhez igazodva vezette be például az EVM Zrt. új aromaterápiás öblítőit, a Bip Emotion és Bip Hawaii Sunset öblítőket, valamint megújította népszerű Bip Soft & Relax aromaterápiás öblítőkoncentrátumát is. Mint Benke Ágnes marketingasszisztenstől megtudtuk: a Bip Emotion gyulladáscsökkentő hatású fahéjlevél, guaiacfa és rozmaring illóolajokat is tartalmaz.
A gyártók jól kihasználják a testápolók, tusfürdők kifejlesztése során szerzett tapasztalataikat, az ott kidolgozott illatok és formációk egyre sűrűbben jelennek meg az öblítők kategóriájában is. Az Unilever által forgalmazott Coccolino például idén két Creme változattal is megjelent, a jojoba- és a mandulaolaj-tartalmú öblítők sikerrel debütáltak a piacon.
A nagyobb eladóterű hipermarketekben a kereskedők többfajta illatvariánst tudnak forgalmazni, a hagyományosnak nevezhető virág-, tenger-, gyümölcsillatok mellett a különleges új illatok is a figyelem középpontjába állíthatók.

Kitűnő designok
A gyártók tapasztalatai szerint az értékesítés ösztönzésében csökken a televíziós hirdetések hatékonysága, a büdzsé növekvő része jelenik meg az eladáshelyen. Egyre nagyobb a jelentősége a csatornaspecifikus csomagolásnak, kihelyezésnek. A polcokon megjelentek az élénkvörös, éjfekete csomagolások, a gyártók a gazdag választékból a flakonok és címkék rendszeres megújításával is megpróbálnak kitűnni. A hasáb alakú öblítős flakonok designját bizonyára az utántöltő doboza ihlette, e kiszerelési forma a helytakarékos tárolás miatt a kereskedelem és a háztartások számára egyaránt vonzó.
Az eladáshelyi eszközök használata bolttípusonként, a rendelkezésre álló hely függvényében változik. A kisebb üzletekben kiválóan alkalmazhatók a wobblerek és a termékismertető leafletek, nagyobb alapterületű üzletekben gyakoribb a látványos displayek megjelenése. A gyártók gyakran alkalmaznak láncspecifikus árakciókat és túltöltéseket, illetve összecsomagolásos termékakciókat is. A Bipnél az új aromaterápiás öblítők népszerűsítésére olyan csomagok születtek, ahol két jól ismert és közkedvelt 750 ml-es Bip öblítőkoncentrátum mellé egy új aromaterápiás öblítő járt. A modern hirdetési eszközök közül a világhálón való kommunikáció is egyre népszerűbb, a Coccolino kiterjedt honlaprendszerrel is ösztönzi az értékesítést, ahol a potenciális vásárló nemcsak a széles választékot ismerheti meg, de tesztkérdések alapján ahhoz is tanácsot kaphat, hogy melyik illat illik a személyiségéhez.
Öblítők tekintetében a vásárlók könnyebben elcsábulnak, hosszabb távon csak a prémium termékek fogyasztói hűségesek választott márkájukhoz. Az innovációik iránti nyitottságot fokozza, hogy az öblítők ára két éve tartósan literenként 350 forint körül mozog, kis befektetéssel kipróbálhatók az új termékek. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a 2006-os 23 százalékos részesedést messze alulmúlva a kereskedelmi márkák aránya tavaly mennyiségben 16 százalék volt, értékben viszont nem érte el a 6 százalékot. A gyártói márkák sikerrel védték meg pozíciójukat, a termék- és csomagolásfejlesztések meghozták a kívánt hatást. Az értékesítés bővülésében szerepük van a különböző nyereményjátékoknak is, a Coccolino március 25. és május 16. között zajló akciójában például naponta osztanak díjakat.


Figyelve az érzékenységre
Alapvető követelmény az öblítőkkel szemben, hogy azok bőrre gyakorolt irritációs hatás nélkül tegyék puhává és kellemes illatúvá a velük mosott textíliákat. Mivel korunkra az allergia olyan népbetegség lett, amely egyre dinamikusabban növekvő számú embert érint, egyre nő a kereslet az olyan szerek iránt, amelyek nem tartalmaznak allergén komponenseket, így érzékeny bőrűek is bátran használhatják azokat.
Ma már mindegyik jelentős márka rendelkezik Sensitive variánsokkal, amelyek gyakran a gyártó hasonló tulajdonságokat felmutató mosóporaival együtt, akár összecsomagolva kerülnek forgalomba. Soós Károlytól, a Henkel mosószerüzletágának termékmenedzserétől megtudtuk: a Persil Sensitive bevezetését követően a Henkel hamarosan bemutatja a Silan Sensitive változatát is.
– A Bip hypoallergén termékek kifejlesztése során első számú szempont volt a bőrre való szenzibilizáció – azaz irritációt kiváltó – hatás minimalizálása – hangsúlyozza Benke Ágnes.
Az EVM Zrt. Hypoallergén termékeivel az allergiások, asztmások számára szeretne hatékony segítséget nyújtani. A polcokra kerülő termék valódi értékeit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a betegeket tömörítő civil szervezet, az ABOSZ, a széles közönség figyelmébe ajánlja a Bip hypoallergén termékcsaládot.
E.-H. Sz.

Kapcsolódó cikkeink