Együttműködést tervez a Fruitveb és a milánói nagybani piac

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 17. 11:40

Együttműködés jöhet létre a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a milánói nagybani piac között – tájékoztatta földművelésügyi miniszter szerdán az észak-olasz nagyvárosból az MTI-t.

gyumolcs2

Fazekas Sándor tárcavezető a milánói tárgyalást követően elmondta, kölcsönösen előnyös kereskedelmi együttműködés jöhet létre a FruitVeB és a milánói Sogemi nagybani piac termelői és kereskedői szervezete között.

A milánói szervezet különösen a jó minőségű magyar alma és szilva iránt érdeklődött. Ezért képviselőjük hamarosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezettel. Az olasz szakemberek a tervek szerint a közeljövőben Magyarországra látogatnak, hogy tanulmányozzák az itteni kereskedelmi folyamatokat, és személyesen is meggyőződjenek a magyar termékek minőségéről – közölte a miniszter.

A magyar delegáció – a szerdán és csütörtökön zajló – az EU Környezetvédelmi Informális Tanácsülése keretében látogatott el az Európai Unió legnagyobb zöldség-gyümölcs piacára. A jövőbeli megállapodásnak külön hangsúlyt adhat a 2015-re tervezett milánói világkiállítás – emlékeztetett Fazekas Sándor.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke, az MTI-nek Budapesten elmondta: a körvonalazódó együttműködéssel a FruitVeB az EU egyik legjobban működő kereskedelmi struktúrájához kapcsolódhat. Ez beleillik a magyar zöldség-gyümölcságazat fejlesztési terveibe, ugyanis 2020-ra évi egymillió tonnával – a mostani 2,5 millióról 3,5 millió tonnára – kívánják növelni az ágazat termelését. Így a mostani mintegy 50 százalékos exportarány 70 százalékra növelhető – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink