Együttműködési megállapodást kötött a Bonduelle és a VM

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 30. 11:58

Megállapodást írt alá a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Bonduelle Central Europe 2013. szeptember 20-án az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

Bonduelle (1)

A dokumentumban lefektetett célok között szerepel a szakmai együttműködés erősítése, és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési döntésekben az innovatív növekedő pálya megteremtése és fenntartása. A Bonduelle Csoport immár 160 éves tapasztalattal a világ vezető konzerv és a fagyasztott zöldség feldolgozója, Magyarországon három gyáregységet üzemeltet.

Az együttműködés lényege, hogy a két fél közösen erősíti célkitűzéseit vidékfejlesztés területén.

A hazánkban több mint 20 éve működő francia cég leányvállalata azért is fontos stratégiai partner, mert Magyarországon három termelőegységgel rendelkezik, – Nagykőrösön, Békéscsabán és Nyíregyházán – ahol közel 1200 emberrel zajlik a termelés, így jelentős foglalkoztató és mezőgazdasági szereplő a régióban.

„A Bonduelle fontosnak tartja az ország versenyképességét növelő, a fenntartható fejlődést megcélzó valamennyi törekvés támogatását. Kiemelt fontosságú a helyi gazdaság fejlesztésének, a vidéki munkaerő piacképességének és tartós foglalkoztatásának, valamint az összetartó helyi közösségek életképességének elősegítése” – mondta el az együttműködéssel kapcsolatban Henri Foulon, a Bonduelle Central Europe ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Immáron több mint 20 éve vagyunk jelen a hazai mezőgazdaságban és azóta is folyamatos innováció és fejlődés határozza meg a működésünket. Jelenleg közel 150 beszállítóval dolgozunk együtt és minden szezonban 16 000 hektár borsóra, csemegekukoricára és babra van szükségünk, hogy három gyárunkat el tudjuk látni.
A mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén végzett innovációk rendkívül fontosak a számunkra. Ahhoz hogy ez a sikeres folyamat ne törjön meg, kulcsfontosságú, hogy a minisztérium is minden szükséges lépést megtegyen, hogy kedvező környezetet teremtsen ehhez.”

A Bonduelle maga is a folyamatos innovációban látja a jövőt. A környezet védelmét kiemelten fontos célként kezeli a cég, így minden üzemében szennyvíztisztító berendezéseket üzemeltek be, amellyel csökkentették a gyárak káros anyag kibocsátását, és amelyek biogázt is termelnek. Ezt a természetes gázok helyett használják fel az üzemekben. Emellett a békéscsabai gyár egy úgynevezett sterilizáló gépet is kapott – amelyet egy magyar KKV-val fejlesztett ki közösen a Bonduelle – így a gyár energiafogyasztása drasztikusan csökkent. Mindezen beruházások mellett további – a környezetvédelmet elősegítő – tervei is vannak a cégnek Magyarországon.

A Bonduelle Central Europe Kft. össztermelése évente több mint 420 millió konzerv. Ennek nagy részét Oroszországba, Lengyelországba, Németországba, Olaszországba és más európai országokba exportálják. A gyárak júniustól októberig termelnek és a zöldségek learatásától a csomagolásig átlagban kevesebb, mint 6 óra telik el. A Bonduelle magyarországi gyártókapacitása, a cég teljes konzerv igényének a 23%-át képes biztosítani. A csoport 58 gyárral rendelkezik a világon, tavalyi árbevétele pedig elérte 1,8 milliárd Eurót, amely közel 5%-os növekedés jelent az előző szezonhoz képest.

Kapcsolódó cikkeink