Együttműködési megállapodással bővültek a magyar és a Fülöp-szigeteki agrárkapcsolatok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 27. 11:18

Együttműködési megállapodást írt alá Nagy István agrárminiszter és Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere a kétoldalú tárgyalásokat követően Manilában szerda reggel. A megállapodás kiterjed a tudásmegosztásra a technika és az élelmiszerbiztonság területén, valamint a mezőgazdasági gépesítés fejlesztésében.

Az agrártárca szerdai közleménye szerint a két ország közötti kereskedelem fellendítésében kulcsfontosságú a mezőgazdasági együttműködés elmélyítése.
Nagy István biztosította Emmanuel Pinolt arról, hogy a víztisztítási és vízmegőrzési technológiák és az ahhoz kapcsolódó szaktudás átadása hamarosan megtörténhet a két ország között.
A magyar miniszter hangsúlyozta, Magyarország dolgozik azon, hogy a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezze a Magyarországról származó hústermékek bevitelét. Három magyar üzem 2017 nyarától rendelkezik akkreditációval, ennek példájára a többi érdeklődő cég akkreditációját is kezdeményezték. Az év első felében a Fülöp-szigeteki hatóságok állategészségügyi delegációt küldenek Magyarországra, amelynek feladata felmérni a magyar állategészségügyi helyzetet és az azt ellenőrző magyar rendszereket.
A magyar hatóságok mindenben a Fülöp-szigeteki hatóságok rendelkezésre állnak és a magyar cégek készen állnak a filippin kereslet megbízható és jó minőségű sertéshússal való kielégítésére – közölte Nagy István.
Korábban a régió más országaiban és területein, így Vietnámban, Hongkongban és Szingapúrban már elérte Magyarország a regionalizációs elv alkalmazását, és ez jól mutatja a magyar termékek iránti bizalmat – tette hozzá.


A regionalizációs elv szerint egy fertőző betegség, járvány, például az afrikai sertéspestis kitörését követően nem a teljes országra, hanem csak az érintett régióra rendelik el az importkorlátozást. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink