Együttműködés a fehérjenövények termesztésének növeléséért
Stratégiai megállapodásokat kötöttek az agrárkutatásban érdekelt szervezetek a szója és egyéb fehérjenövények termesztésének hatékonyabbá tétele érdekében pénteken, Budapesten, az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében.
A két szerződést a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárgazdasági Kutatóintézet a Magyar Szója Nonprofit Kft.-vel, illetve a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének takarmánygyártó tagozatának képviselőjével írta alá.
A partnerség célja, hogy a szója és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztését elősegítsék, gyakorlati és innovációs eredményeiket megosszák egymással, továbbá az agrárkutatási tevékenységet még hatékonyabbá tegyék ezen a területen.
Az együttműködésben résztvevők a magyarországi takarmánygyártást folyamatosan értékelik, szem előtt tartva az állattartás környezetterhelésének csökkentését, illetve együttműködnek az ismereteknek és az eredményeknek a nemzeti fehérjetakarmány-program megvalósításában való aktív alkalmazásában.
Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója az aláírást követően az MTI-nek elmondta: ma Magyarországon mintegy 60-70 ezer hektáron termesztenek szóját. Ez a termőterület 2015-ben még 43 ezer hektár volt, ám a termeléshez kötött támogatások hatékony alkalmazásával sikerült a vetésterületet jelentősen növelni. A terméshozam mintegy 180 ezer tonna, és reális cél, hogy 250 ezer tonna körül alakuljon a szója hozama, ám a szakember szerint ez a mennyiség legjobb esetben akár 300 ezer tonnára is növelhető. Mindez azért fontos, mert Magyarország szójafelhasználása évi 600 ezer tonna körül mozog, és az import nem GMO-mentes – jegyezte meg.
Emellett más fehérjeforrásokat is számításba kell venni a fehérjetakarmány-programban – mondta a megbízott főigazgató. Példaként említette a kukorica és a napraforgó ipari feldolgozása során keletkező melléktermékeket, valamint az állattenyésztésben használható fehérje-melléktermék keletkezik a bioetanol-gyártásnál is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Komplex támogatási program segíti a ragadós száj- és körömfájás sújtotta állattartó telepeket
Komplex támogatási program kidolgozásával segíti az Agrárminisztérium a ragadós száj-…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: csapadékra várnak a növények
Az elmúlt egy hét csapadékszegény időjárása nem tett jót a…
Tovább olvasom >Így lett része a hétköznapoknak a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (AI) ma már szinte észrevétlenül vált a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >