Együttműködés a NAK és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács között

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 18. 10:14

Újjáépült a raktár, megújult a szárító, de egy új szárítót is üzembe helyeztek Székkutason – derült ki a Herbária Zrt. telephelyén az ünnepélyes átadón. A Herbária Zrt. telephelyén partnerségi megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az üzemavató ünnepségen hangsúlyozta: a Herbária Zrt. Székkutas legnagyobb munkaadója, amely jó példa, hogy egy 2200 fős településen lehet sikeres gazdasági, üzleti tevékenységet folytatni Magyarországon. A kormánynak pedig kötelessége, hogy ehhez minden támogatást megadjon.

Alapanyag_Gyogynoveny_opt
A miniszter szerint külön öröm, hogy a Herbária Zrt.-nek két évtizedes előélete van Székkutason, s már a magyar piac egyik meghatározó szereplője. Azt szeretnék elérni, hogy minél több hazai beszállító legyen a magyar gyógynövényfogyasztásban, -piacon és -feldolgozásban.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a közelmúltban elkészült a gyógynövény-ágazati stratégia, amely megfogalmazza a legfontosabb célkitűzéseket és cselekvési terveket a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén. Ezzel elérhetővé válhat a gyűjtés volumenének 30 százalékos növekedése, míg az előállított drogtömeg negyedével történő emelése. Az ágazat mintegy nyolcezer főnek biztosíthat kiegészítő kereseti lehetőséget és foglalkoztatást a hátrányos helyzetű térségekben.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak, a kamarának is megfelelően kell hozzáállni. Az ágazat legnagyobb ellenőrző szervezetének fontos, hogy keresse a kapcsolatot a reálgazdaság szereplőivel. Az elnök hangsúlyozta, meg kell találni azt a társadalmi összefogást, ami abba az irányba tereli a szervezőket, hogy a célok megvalósuljanak.

Kapcsolódó cikkeink