Együtt lépnének fel a V4-ek az internetáfa csökkentéséért

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 08. 11:06

Magyarországon az a minimális cél, hogy három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot az internethasználók ma 63-70 százalékos aránya – mondta Deutsch Tamás.

internet

Kormányzati szándék van arra, hogy a visegrádi négyek (V4) együtt lépjenek fel az internetezés általános forgalmi adójának csökkentése érdekében – mondta el Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos az MTI érdeklődésére egy hétfői budapesti háttérbeszélgetésen.

Közölte, a V4 külügyminisztereinek májusi tanácskozásán lehet téma, hogy javasolják, a tagállamok sorolhassák a kedvezményes áfakörbe ezt a szolgáltatást. Hozzátette, “jó esély van arra, hogy ez átmenjen uniós szinten”, de ha a kezdeményezés nem jár sikerrel, akkor Magyarország derogációt kér ebben a kérdésben.

A politikus megjegyezte: Magyarországon az a minimális cél, hogy három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot az internethasználók ma 63-70 százalékos aránya, ennek pedig a hálózat- és a kompetenciafejlesztés mellett lényeges eszköze a hozzáférők körének bővítése.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: sehol a világban nem volt sikeres a digitális átmenet aktív állami szerepvállalás nélkül. Megjegyezte, Magyarországon korábban nem azzal volt probléma, hogy mit tett e téren a kormányzat, hanem azzal, hogy “követő volt” a cselekvés. Mint mondta, a digitális átmenet terén Észak-Amerika és Ázsia mögött egyre inkább lemaradó Európának három-öt éve van a sikeres digitális átmenetre, nem véletlen, hogy a 2014-2019-es európai parlamenti ciklus kiemelt témája a közös digitális piac létrehozása.

A miniszterelnöki biztos lényeges kérdésnek nevezte, hogy miként sikerül megfelelni az ipar digitalizálásának, példaként említve, hogy miközben három-öt év múlva nem lesz értékelhető gazdasági tevékenység digitális működés nélkül, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások alig ötödének van honlapja. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink