Együtt készíti Magyarország az év barackpálinkáját
A tavalyi közös siker után Magyarország ismét együtt készíti el az év pálinkáját, ezúttal barackból. A különleges főzet a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb barackpálinkáinak blendjét. Békési Zoltán zsűrielnök vezetésével a napokban kiderült, melyik az a 11 főzde, amely minőségi tételével hozzájárul az év párlatához.
Glodi Balázs fotója
Míg ősszel, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon minden évben egy vendég ország párlata mutatkozik be, addig tavasszal a gyümölcsök kapnak központi szerepet.
Tavaly a Budapesti Pálinkafesztiválon új sorozat vette kezdetét: a rendezvényt tematizálták a szervezők a pálinka legfontosabb alapanyaga, a gyümölcs szerint. Elsőként a szilva mutatkozott be, idén pedig a barack kerül a középpontba. 2012 tehát a barack éve lesz!
A fesztiválon kiemelt szerepet kapnak az év slágergyümölcséből született különleges párlatok, de az ételkínálatban is számtalan barackból, valamint barackpálinkával készült ételt kóstolhatnak a vendégek.
Az esemény fő attrakciója az év pálinkája lesz, amelyet közösen készítenek el az ország pálinkafőzői. A kereskedelmi főzdék prémium barackpálinkáinak házasításával létrehozott blendből összesen 1900 db 0.5 literes palack készül.
A pálinkafőzdék által biztosított tételek kiválasztását Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa és a Pálinkafőzés, illetve a Házi pálinkafőzés című könyvek szerzője irányította.
A háromtagú zsűri az illatkarakter, tisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján értékelt. Végül a következő 11 főzde tételeit választotta ki a szigorú szakértőgárda:
Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai, Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack.
„A blendelésben az a csodálatos, hogy ott a pálinkák értékei összeadódnak és a párlatok kiegészítik egymást.” – mondta a zsűri elnöke.
Az év pálinkája már készül: az elegy három hetet érlelődik, majd hasonlóan a tavalyihoz, egy ízléses csomagolást kap. A palack megvásárolható lesz a Budai Várban, május 10-13 között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >