Együtt gondolkoznak a gazdikkal az állateledel-gyártók

Szerző: trademagazin Dátum: 2006. 11. 20. 08:00

A hazai készítésű állateledelek jól tartják eladási pozícióikat a gyors fejlődésű piacon. Erős a saját márkás termékek eladása, az állattartók egyelőre az olcsóság bűvöletébe estek. De a forgalmazók szerint ez hamarosan változni fog. Már most jelentős sikereket érnek el a prémium kategóriában is versenyzők. A négylábú kedvencek gazdái igénylik az újdonságokat, főleg, ha azok háziállataik méretére, életvitelére, tulajdonságaira szabottak.Az állateledel-piacot továbbra is két számjegyű növekedés jellemzi. A becsült 10 százalék körüli bővülés több mint háromszorosa a nyugat-európai piacnak, ám elmarad a kelet-európai országok átlagától – olvasható a Magyar Állateledel Egyesülés májusi közgyűlésének jelentésében. A piac fejlődését ehhez hasonlóan ítéli meg Zágor Emese, a Nestlé Purina PetCare marketingigazgatója is. Szerinte Magyarországon a kalorifikus lefedettség még mindig nagyon alacsony a nyugati országokhoz képest, ami azt jelenti, hogy még van bőven potenciál a piacban. Egyrészt az állatok gazdái igénylik a megújulást és nyitottak az újdonságokra, másrészt pedig a Nestlé filozófiája és elkötelezettsége a termékek folyamatos fejlesztése a legújabb kutatási eredmények szerint.

Az olcsóság az úr – egyelőre
Az előre gyártott állateledelek a régióban nálunk a legolcsóbbak, és ugyancsak nálunk a legnagyobb a kereskedelmi márkás termékek aránya. A kutyaeledelek kínálatából a vásárlók több mint 40 százaléka saját márkás készítményt visz haza, megfigyelők szerint mindez elsősorban a modern kereskedelmi formák elterjedésének köszönhető.
– A kereskedelmi márkák növekedése valóban számottevő volt az utóbbi években, a saját márkás termékek forgalma növeli is a piacot, de ez nem azt jelenti, hogy ezen termékek fedezik a fogyasztói igényeket – re­agál Zágor Eme­­se. – A kereskedelmi márkák sikere az árukban rej­lik. A magyar piac még mindig fejlődő fázisban van. A kutya/macska tartók többsége többnyire házikoszttal vagy maradékkal eteti kedvencét, és kis arányban használ ipari állateledelt. Idővel azonban tudatosul bennük, hogy a házikoszt nem teljes értékű, nem tartalmazza az állat számára szükséges tápanyagot és vitamint. A gyártói márkák igényesebb, „személyre szabottabb”, különlegesebb ízesítésű és textúrájú termékeket kínálnak a vásárlóknak. A Nestlé Purina piaci előnyét elsődlegesen abban látjuk, hogy sokféle, kiváló minőségű eledelt állítunk elő, amelyeknek hátterében kimagasló szakértelem és folyamatos innováció áll, erre kötelez minket jelmondatunk is: „Az Ön kedvence a mi szenvedélyünk!”
A piac fejlődésének másik szelete, hogy gyorsabban fejlődnek a kifinomultabb, hozzáadott értékkel rendelkező termékek. A polcokon jelentős helyet követelnek maguknak az egyes életko­roknak megfelelően kifejlesztett eledelek, az állatok életviteléhez idomuló termékváltozatok, az egyadagos kiszerelések macskáknak, a kutyák fogát védő termékek, a jutalomfalatok és a szuperprémium szegmens kiváló minőségű hozzávalókból készült termékei számtalan táplálkozási előny­­nyel és széles ízválasz­tékban.

Diszkontok kontra szakboltok
Mennyiségben a magyarországi kiskereskedelmi forgalom becsült nagysága 143 ezer tonna, amiből megközelítőleg 85-90 százalék a hazai előállítású állateledel. A magyar termékek jól tartják pozícióikat a kiskereskedelemben, ugyanakkor jelentős mértékben áramlanak be az importkészítmények az alternatív értékesítési csatornákba, ahol az eledelek csaknem 25 százalékát értékesítik. Ezzel együtt a Magyar Állateledel Egyesülés mintegy 50 milliárd forintra becsüli a hazai piacot. A jövőt illetően pedig úgy ítéli meg, hogy egyre erősödni fog az innovatív kategóriák súlya.
Korábban a kutyaeledel hipermarket-termék volt, hiszen nagy kiszerelésben gazdaságosabban szerezhették be a kutyatartók, a macskaeledelek viszont a lakóhely közeli kisboltokban is keresettek voltak, hiszen a macskatulajdonosok igen jelentős része nyugdíjas. Most viszont a diszkontok mindkét kategóriában előreléptek. Eközben lassan gyengülnek a szakboltok, pedig a gyártók egy része külön márkákat „tart fenn” nekik. Kérdés, hogy meddig éri meg kitüntetett figyelemben részesíteni a szakboltokat.
– A szakboltok száma némileg csökken, de a talpon maradók forgalma enyhén növekszik. Ezen belül nő a prémium és szuperprémium termékek aránya is – értékeli a piaci változásokat a Nestlé Purina marketingigazgatója. – A trend a szaktudásnak köszönhető, amelynek fejlesztését a szofisztikálódó vásárlói igények és a hi­perekkel folyó verseny kényszeríti ki a szakboltok tulajdonosaiból, eladóiból. És ami persze még messze elmarad a kívánatos, Nyugat-Európában vagy akár Csehországban tapasztalható szinttől. De befolyásolja a piac változását az is, hogy a gyártók a termékfejlesztéseken túl egyre nagyobb forrásokat használnak fel az üzletek dekorálására, berendezésére (általában merchandisingra).
Ezek együttesen – egyéb körülmények mellett, például, hogy a szakboltok mögött álló tőke hatékonyabb tud lenni a specializálódó piaci környezetben – hosszú távon is biztos bázist jelentenek a szakmailag igényesebb, és a vásárláskor személyes kontaktust igénylő fogyasztók megnyerésével.

Garfield, mint célcsoport
– Az innovációk folyamatosak – mondja Zágor Emese. – Elsősorban a termék beltartalmát és ízesítését célozzák, hogy a kedvenceknek ízletes, teljes értékű és egészséges termékeket kínáljunk. A Nestlé Purina emellett a csomagolást is fejleszti, hogy a gazdáknak kényelmes felhasználást biztosítsunk. Az innováció az életkor mellett a kedvencek életstílusa alapján is hoz újdonságokat, ennek eredménye például a Friskies Indoor Formula, ami a főként lakásban tartózkodó cicáknak készült, vagy a Purina ONE Light termék, ami a túlsúlyos macskák részére készült. Illetve a kutyák testalkatához, aktivitási szintjéhez igazodó termékek is fontos tagjai portfóliónak. Eltérő testalkathoz ugyanis eltérő igények tartoznak. A Purina Pro Plan termékcsalád első számú innovációja ebben az évben a nagy testű kutyák testalkat szerinti megkülönböztetése robusztus, illetve atletikus alkatú fajtákra. Ezen felül a macskaeledel multipackok is egyre elterjedtebbek, praktikus kiszerelésük mellett árban is kedvezőbb választékot jelentenek a vásárlóknak.
A Nestlé Purina – márkától függően – az ízletesség és változatosság mellett a látható egészséget, a tápanyagok és vitaminok ideális arányát és mennyiségét kommunikálja a kedvencek korának, méretének, aktivitási szintjének megfelelően. Mindezt olyan hangulati festésben, amely kifejezi a gazda és a kedvenc közötti kapcsolat milyenségét.
– Természetesen minél több médiumon keresztül próbáljuk elérni az állattartókat – teszi hozzá a marketingigazgató. – Összehangoljuk a különböző médiumok használatát, a bolti kommunikációt és a fogyasztói promóciókat, hogy kampányaink minél hatásosabbak legyenek. Az ATL-kommunikáció mellett a kampányok sikeréhez a domináns bolti kommunikáció, az internet és a DM-kampány alkalmazása is nagyban hozzájárul.
Ezen felül idén a Darling márka reklámfilmje is megújult, ezzel a tévénézők augusztusban és szeptemberben találkozhattak a kereskedelmi csatornákon. A kampányt óriásplakáttal, valamint fogyasztói pro­mó­cióval is támogatták.
B. T. J.

Kapcsolódó cikkeink