Együtt edukál a Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.
A Tej Terméktanács és a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. „Vajhatározó” címmel cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy tisztázza a vajjal kapcsolatos tudnivalókat, eloszlassa a tévhiteket, valamint szakmailag hiteles információkat nyújtson a fogyasztók számára. A sorozatban válaszokat adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segítünk a vajjal kapcsolatos alapvető ismeretek elmélyítésében.
A közelmúltban nagy figyelmet kapott az egyik nagy margaringyártó „Hagyjuk békén a teheneket” címmel indított reklámkampánya, amely egy úgynevezett „vajalternatíva” meghatározással piacra dobott margarint hivatott népszerűsíteni. A kialakult helyzet és a közösségi oldalakon is megjelenő hirdetésekhez érkező kommentek miatt – ahol a fogyasztók között gyakran tények nélküli vaj-margarin csatározás indult el – a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI Kft.) és a Tej Terméktanács részéről úgy érezzük, hogy szakértői álláspontot képviselve kötelességünk tájékoztatást nyújtani, hiszen egyértelmű, hogy szükség van a tényeken alapuló tájékoztatásra.
Az MTKI Kft. termék- és technológiafejlesztéssel foglalkozó kutatói nagy tapasztalattal rendelkeznek a vajgyártás területén, laboratóriumában pedig rendszeresen vizsgálja különböző gyártók vajait, így kijelentheti, hogy ért a vajhoz.
A vaj az emberiség egyik legrégibb, állati zsiradékból előállított élelmiszere. Magyarországon elsősorban tehéntejből állítják elő. Számos élményünk, tapasztalatunk van vele. Ismerős az állaga, íze, illata akár a kenyérre kenjük, akár ételkészítéshez használjuk.
A vaj. De valóban ismerjük?
A Tej Terméktanács és az MTKI Kft. örömmel jelenti be, hogy „Vajhatározó” néven egy rövid, néhány bejegyzésből álló cikksorozatot indít, amelynek célja, hogy szakmailag hiteles információkkal lássuk el olvasóinkat. Szeretnénk segíteni abban, hogy amikor a hűtőpult előtt állnak, és a különböző zsiradékok között válogatnak, döntéseiket ne tévinformációk alapján hozzák meg. A sorozatban részletesen bemutatjuk a vajat, annak különböző típusait, gyártástechnológiáját és fogyasztásának táplálkozás-élettani jellemzőit. Tartsanak velünk!
Fontos előre tisztázni, hogy írásunkban a növényi olajból, zsírból, adalék- és egyéb anyagok hozzáadásával ipari körülmények között készülő margarint nem tárgyaljuk.
Tervezett főbb témakörök:
- Mi a vaj? Általános ismertető, Magyar Élelmiszerkönyvi meghatározás, vaj típusok stb.
- A vaj táplálkozás-egészségügyi megítélése
- A vaj gyártása
- Történelmi áttekintő. Különböző kultúrák vajfogyasztási szokásai, gasztronómiai vonatkozások stb.
Kapcsolódó cikkeink
A Tej Terméktanács már 20 éve edukálja a gyerekeket
A Tej Terméktanács több mint 20 éve végez országos szintű,…
Tovább olvasom >Vaj- és margarinmárkák: az erő velük van
Bár versenytársak, mégis sok közös vonása van a vaj- és…
Tovább olvasom >Rekordmagasságba emelkedett a vaj ára Európában: kihívások előtt a pékségek és cukrászdák
Európában történelmi rekordot döntött a vaj ára, ami komoly kihívások…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >