Egyszerűsítik a termelői borkimérés szabályait

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 11:55

Egyszerűbbek lesznek január 1-jétől a termelői borkimérés szabályai, ugyanis a termelők használatában vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az Országgyűlés ugyanis elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatásával egy szakértői munkacsoport foglalkozik a bortermelők adminisztrációs terheinek felülvizsgálatával. A szakértők javaslatára módosították a közvetlen értékesítést lehetővé tevő termelői borkiméréssel kapcsolatos szabályokat. A munkacsoport az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának kezdeményezésére jött létra.

A termelői borkimérés most még kizárólag a gazdálkodó saját pincéjében lehet. Jövő év január 1-jétől azonban már a termelő használatában vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségben is lehetőség lesz a bor kimérésre. Az intézkedéssel a gazdák árusítási feltételeit kívánták javítani, ugyanis így pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is eladhatják boraikat. A termelői összefogást erősítheti, hogy a több gazdálkodó által üzemeltetett boltban is lehetséges lesz a borkimérés.

A szóban forgó törvénymódosítási javaslat társadalmi egyeztetésébe a VM bevonta a nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Hegyközségek Nemzeti tanácsát, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, a Vindependent – Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, valamint a Pannon Bormíves Céh szakértőit is.

A szaktárca a módosítással kapcsolatban jelzi, hogy elkötelezett a szőlő- és borágazat adminisztrációs terheinek csökkentésében. Ezért folytatja a konzultációt a szakmai szervezetekkel a társminisztériumokkal és az érintett hatóságokkal annak érdekében, hogy a magyar borásztársadalom minél egyszerűbben alkalmazhassa az uniós jogszabályokat. Az adótörvényeken belül a jövedéki adóról szóló törvény módosítása 2012. január 1-jétől hatályos.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink