Egyszerűbb engedélyezési eljárás a kereskedelemben

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 01. 00:04

A kereskedelmi törvény júniusi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás: nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet és a kereskedő maga választhatja meg a kereskedési formát.

A tevékenység formái a törvény szövege szerint a következők lehetnek: üzletben, mozgóbolt útján, vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység, ezenkívül vásáron vagy piacon folytatott kereskedelmi tevékenység, közterületi vagy közvetlen értékesítés, üzleten kívüli vagy csomagküldő kereskedelem.
A módosítás értelmében a kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni a kereskedelmi hatóságnál, és ezt követően meg lehet kezdeni az árusítást. A kereskedelmi hatóság publikus nyilvántartást vezet a bejelentésekről. Megszűnik tehát a működési engedélyezési kötelezettség, azonban bizonyos termékeket – ha azt a közrend, a közbiztonság, az emberek, az állatok, a növények egészségének és életének védelme, a környezet védelme, vagy a közegészségügyi követelmények indokolttá teszik – továbbra is csak működési engedéllyel rendelkező üzletekben lehet árulni – írja a Piacesprofit.hu.
Kapcsolódó cikkeink