Egységes lesz a dátumjelölés az élelmiszereken

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 29. 00:03

Szűk másfél éves átmeneti idő után végre egységes lesz az élelmiszerek csomagolásán a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő jelölése. Csak a nap/hónap/év sorrend lesz az érvényes.

A hazai fogyasztók az élelmiszerek minőség-megőrzési idejének feltüntetésekor kétféle dátumjelölési sorrenddel találkozhattak eddig. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) a jövőben egyre gyakrabban lesz olvasható az élelmiszerek csomagolásán a nap/hónap/év sorrendben feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idő, amely 2011. december 31-től kezdve általánossá válik – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A dátumjelölésre vonatkozó hazai szabályozás módosításának célja az Európai Unióban használt jelölés alkalmazása. Az EU 26 tagállamában kizárólag a nap/hónap/év sorrendet követik, s ez alól tagállamként Magyarország sem lehet kivétel.
A gyártók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egy év áll rendelkezésre. A kizárólagos nap/hó/év szerinti jelölési mód tehát csak 2012 elejétől lesz kötelezően érvényben.
A 2011 július 1-jétől hatályos FVM-rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (10) vagy négy karakterrel (2010) tüntessék fel – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink