Egyre tudatosabban keressük az akciókat az üzletekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 29. 00:02

Egyre tudatosabbak a fogyasztók. Ma már kiemelt fontossággal bírnak az akciók és a promóciók, az alapvető élelmiszerek akciói iránt a legnagyobb az érdeklődés – derül ki a GfK Hungária Shopping Monitor 2009/2010 tanulmányának eredményeiből.

A magyar piacon jelen lévő nagyszámú lánc és a fogyasztókért folyó verseny lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy válogassanak mind a csatornatípusok, mind a láncok, mind a márkák között.
Az élelmiszer-beszerzés legkedveltebb helyszínei, ahogyan tavaly is, a hipermarketek és a kisebb önkiszolgáló boltok. A hipermarketek fő vonzereje széles választékukban, a kisboltoké pedig lakóhely közeli fekvésükben rejlik. Egyre nagyobb ugyanakkor a szupermarketek térnyerése, tavalyi negyedik helyükről idén a harmadik helyre kerültek. Azok, akik a legtöbb pénzt szupermarketekben költik el, elsősorban kedvező fekvésük és a kínált áruk jó minősége miatt látogatják ezt az üzlettípust, míg a diszkontok vevőinél a minél olcsóbb beszerzési lehetőség a fő szempont.  
A láncok közötti választásnál továbbra is az árszínvonal, a minőség és a választék szerepe a döntő, azonban a korábbi hullámokhoz képest lényegesen megnőtt az akciók szerepe.
„A korábbi kutatási hullámok eredményeihez képest szembetűnő az akciók és promóciók jelentőségének növekedése, amely különösen annak fényében érdekes, hogy még tavaly májusban is ez volt az egyik legkisebb fontossággal bíró tényező. Mindez jelentheti a megtakarítások kimerülését is, de valószínűleg mostanra alakultak ki a válsághoz alkalmazkodó új, a korábbinál sokkal tudatosabb vásárlói magatartásformák” – mondta el Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának szektormenedzsere.
Az akciókról részben a szórólapokból, részben a bolton belüli kihelyezések/feliratok segítségével tájékozódnak a vásárlók.
A legnagyobb érdeklődés az alapvető élelmiszerek akcióit kíséri. Emellett a mindennapi bevásárlások részét képező tejek és tejtermékek, húsok és húskészítmények, friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a háztartási vegyi áruk akciós kínálatának figyelemmel kísérése jellemző, míg minimális az érdeklődés az italok, a papírtermékek és a konzervek iránt.
Kapcsolódó cikkeink