Egyre többen vásárolnak külföldön az áfaemelés miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 01. 00:02

Az áfa-kulcs tavaly júliustól 20 százalékról 25 százalékra emelése a válságon túl is visszavetette a háztartások fogyasztását, “hizlalta” a feketegazdaságot, gyengítette az idegenforgalmat, közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Vámos György, az OKSZ főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az áfa megemelése összességében rossz döntés volt, az 5 százalékpontos növelés legalább 450 milliárd forint terhet jelent a háztartásoknak, amelynek egy része nem kerül be a költségvetésbe.
Az OKSZ elemzése szerint fékezi a kilábalást, hogy egyre többen vásárolnak külföldön a magyarországi magas áfa miatt. A szövetség azzal számol, hogy a kulcs 5 százalékpontos emelése a költségvetés áfa-bevételeinek 25 százalékos megnövelését jelenti.
A kereskedelmi szövetség számítása szerint a tavaly második félévtől végrehajtott áfakulcs emelés azt is eredményezheti, hogy 2010-ben éves szintre vetítve a többlet másik fele – mintegy 220-230 milliárd forint – befolyhat a költségvetésbe – közli a ProfitLine.hu.Kapcsolódó cikkeink