Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál, a vendéglátósok többsége nem a növekedésben, hanem a túlélésben reménykedik. A hazai turizmus legnépszerűbb célpontján az idei évben a magyar vendégek visszatérése hozhat enyhülést, sokan ugyanis a dráguló horvát tengerpart helyett idén inkább a magyar tengert választják.
Csalódást kelt Horvátország – újra vonzó a Balaton
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint egyre több olyan vendéggel találkoznak a balatoni szolgáltatók, akik az elmúlt években az Adriát részesítették előnyben, de most meggondolták magukat. A horvátországi infláció, különösen az élelmiszerek és a szolgáltatások területén, sok turistát elbizonytalanított. A Vecernji List horvát napilap adatai szerint a külföldi vendégek száma jelentősen visszaesett: a német turistáké 30, a franciáké 19, az osztrákoké 6 százalékkal csökkent május végéig.
„Már nem titok, hogy az olcsó horvát nyaralás a múlté”
– írják a horvát lapok is, hozzátéve, hogy 80 euró alatti apartmanokat már alig lehet találni, 50 euróért pedig gyakorlatilag lehetetlen.
A balatoni árak is határon táncolnak
A Balatonon sincs könnyű helyzetben a vendéglátás: a 2022–2023-as évek inflációs nyomása jelentősen megemelte az árakat. Míg tavalyelőtt 20–30 százalékos drágulást tapasztaltak a fogyasztók, ez tavaly 8–10 százalékra mérséklődött – de ez sem mindig ment zökkenőmentesen.
„Nagy forgalmú helyeknél, ahol 10–15 százalékos áremelést vezettek be, a közönség kegyetlenül megbüntette őket. A vendég mindig a lábával szavaz” – fogalmazott Kovács László. Tapasztalatai szerint idén legfeljebb 10 százalékos áremelés fér bele, efölött a vásárlók már elfordulnak a helyektől.
A vendéglátósok célja tehát elsősorban a szezon átvészelése. „A siker azt jelentené, hogy mindenki túléli az idei nyarat” – mondta az MVI elnöke.
Kistücsök: erős nyár jöhet, ha marad a jó idő
Optimistábban nyilatkozott Csapody Balázs, a Kistücsök étterem – Food & Room tulajdonosa és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. Szerinte egyre többen ismerik fel, hogy a Balatonon is van annyi élmény és gasztronómiai kínálat, mint Horvátországban – sőt, a vendéglátás minősége sok helyen még magasabb is.
„Június nálunk az átlagosnál is erősebb volt, a kora nyári hőség sok vendéget hozott. Az étterem és a szálláshely is jó kihasználtsággal működött”
– mondta Csapody Balázs, aki szerint a következő hetekre is biztatóak az előfoglalási számok.
A munkaerőhelyzet náluk stabil: egész évben működnek, így van egy állandó csapatuk, amelyet nyárra csak minimálisan kell bővíteni. A tulajdonos azt is kiemelte, hogy az árakat nem emelték, és ezt a vendégek is értékelik – egyre többen keresik a jó ár-érték arányú szolgáltatásokat.
Forró nyár, forró helyzet
Az időjárás idén eddig a turizmusnak kedvezett, de a vendéglátósok számára kulcskérdés, hogy mennyi olyan turista lesz, aki nemcsak hűtőtáskás strandolásra, hanem helyi fogyasztásra is költ. A kilátások biztatóak, de a gazdasági realitás nem engedi meg a korábbi évek nyereségszintjének visszatérését – legalábbis nem minden szolgáltató számára.
A Balaton vonzereje tehát nem kérdés – de a túléléshez és a növekedéshez okos árképzésre, jó szolgáltatásra és következetes minőségre lesz szükség 2025 nyarán is.
Kapcsolódó cikkeink
A Balatont népszerűsíti Vadnai Jonatán olimpikon vitorlázó
A Balaton négyévszakos sport- és élményközpontú népszerűsítésében vállal szerepet Vadnai…
Tovább olvasom >Strandválasztás okosan: így változik a Balaton turisztikai térképe
A Balaton továbbra is verhetetlen a hazai nyaralók körében –…
Tovább olvasom >Bőséges termés, drága kenyér – Horvátországban a jó búzaév ellenére is nőnek az árak
Bár kivételesen jó búzaterméssel zárul a 2025-ös aratási szezon Horvátországban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >