Egyre több külföldi húst és tejet fogyasztanak az ukránok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 14. 11:05

Ukrajnában jelentősen megnövekedett a külföldi hús- és tejipari termékek fogyasztása, az év első kilenc hónapjában csak sertéshúsból háromszor annyit importált az ország, mint tavaly – írta szerdán a Gyelo című ukrán gazdasági lap.

Az állami statisztikai szolgálat adatai szerint az idén a harmadik negyedév végéig az ukrán termékek exportja 50,79 milliárd dollárt tett ki, 1,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A behozatal viszont 4,7 százalékkal emelkedett, és elérte a 62,27 milliárd dollárt. Az import tekintetében jelentősen megugrott a hús, illetve húskészítmények behozatala.

A húsimport az idei év harmadik negyedének végére 2,6-szorosára nőtt: Ukrajna összesen 552 millió dollár értékben hozott be húst, míg tavaly ugyanebben az időszakban még csupán 212 millió dollárt költött importhúsra.

A legnagyobb mértékben – háromszorosára – nőtt a sertéshús behozatala, amelyet főként Brazíliából, Németországból és Lengyelországból importál Ukrajna. A szárnyasokból 2,7-szer többet vásárol külföldről az ország, elsősorban az Egyesült Államokból, Németországból és Magyarországról. A lap szerint szakértők ezt a hús magas belső piaci árával magyarázzák.

Hasonló a trend a tejipari termékek esetében: az ukrán export hirtelen nagyot zuhant, miközben a behozatal jelentősen megemelkedett. Ukrajna az idén 15 százalékkal kevesebb tejterméket szállított külföldre mint tavaly. Ennek fő oka, hogy nagy mértékben visszaesett az ukrán sajtok Oroszországba irányuló kivitele.

Szakértők rámutattak arra, hogy az idei orosz-ukrán “sajtháború” – amikor is Oroszország több alkalommal tiltotta meg ukrán húsipari és tejtermékek, főként sajtok árusítását a piacán – jelentősen rontotta az ukrán tejipar exportmutatóját, ráadásul az idei év első kilenc hónapja alatt 30 százalékkal nőtt a külföldről beszállított tejtermékek aránya. (MTI, Kovács Andrea)

Kapcsolódó cikkeink