Egyre több fogyasztási hitelt vesznek fel a szlovákok

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 15. 11:10

Tovább emelkedett, szeptember végéig éves szinten mintegy 14,1 százalékkal nőtt Szlovákiában a lakosság fogyasztási hitelállománya, és tovább gyorsult az eladósodás üteme is – jelentették be a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon kedden.

euro

Az NBS adatai szerint Szlovákiában a lakosság fogyasztási hitelekből származó adósságállományának összege 2016 szeptemberének végére elérte a 6 milliárd eurót, a növekedés éves üteme pedig a mért 14,1 százalékkal a második leggyorsabbnak bizonyult az eurózóna tagországai közül.
Vladimír Dvorácek, a szlovák központi bank pénzpiaci felügyeletet ellátó részlegének igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: Szlovákiában évek óta folyamatosan és erősen gyorsuló – évek óta kétszámjegyű – ütemben emelkedik a lakosság fogyasztási hitelekből származó adósságának összege, amit az is mutat, hogy ez az adósságállomány 2008-ban még csak 2 milliárd euró volt. Megjegyezte: figyelmeztető jelenség, hogy a háztartások eladósodásának üteme ma már a második leggyorsabbnak számít a régióban és közelíti az eurózóna szintjét. Hozzátette: egy szlovákiai háztartás adósságállományának összege már meghaladja bevételeinek 60 százalékát, holott ez az arány 2006-ban még csak 30 százalék volt. Az eurózóna úgynevezett mag országaiban ez az arány 80 százalék, az eurózóna perifériájának átlaga pedig 100 százalék körüli.
“Ez azért is figyelmeztető jelenség, mivel az eurózóna tagországainak háztartásaihoz képest a szlovákiai háztartások viszonylag kevés likvid tőkével rendelkeznek, ami miatt sokkal inkább sérülékenyek” – mutatott rá Vladimír Dvorácek.
Kifejtette: a lakosság fogyasztási hitelekből származó adósságállományának növekedése az elmúlt években kéz a kézben haladt az átlagos hitelköltség folyamatos csökkenésével – ez jelenleg valamivel meghaladja a 10 százalékot -, illetve a felvett fogyasztási hitelek összegeinek emelkedésével is. Az elmúlt években a 6500 euró feletti fogyasztási hitelek aránya folyamatosan nőtt, ugyanakkor az 1500 euró alatti összegűeké, akárcsak a rövid lejáratúaké, csökkent. Míg 2010-ben az 1500 eurós összeg alatti fogyasztói hitelek az összes hitel 40 százalékát tették ki, addig ma ez az arány kevesebb mint 20 százalék. Ugyanezen időszakban a 6500 eurót meghaladó összegű fogyasztói hitelek aránya a kezdeti alig több mint 30 százalékról csaknem 50 százalékra emelkedett.
Ezt a jelenséget egy másik is követte Szlovákiában, mivel az elmúlt 8 évben a fogyasztási hitelek piacán folyamatosan csökkent a nem banki pénzintézetek részesedése a bankok javára. Míg előbbiek 2008-ban még a piac 43 százalékát birtokolták, piaci részesedésük jelenleg már csak 20 százalék.
A sajtótájékoztatón szó esett még a fogyasztási hiteleket nyújtó nem banki pénzintézetek fogyasztókkal szembeni visszaélési kísérleteinek csökkenő trendjéről is. Roman Fusek, az NBS fogyasztóvédelmi részlegének vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: a szigorodó törvényi szabályozásnak köszönhetően csökkent a visszaélési kísérletek száma, ugyanakkor új típusú visszaélési kísérletekkel is találkoztak: a legjellemzőbb az, amikor egyes szolgáltatók “kötelezően választható” szolgáltatás igénybevételéhez kötik a hitel megadását. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink