Egyre több dél-koreai turistára számítunk

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 25. 10:50

Nagyságrendekkel növelheti a dél-koreai turisták számát Magyarországon az a két megállapodás, amit a Magyar Turizmus (MT) Zrt. és hasonló profilú koreai állami intézmények kötöttek csütörtökön – mondta a nemzetgazdasági miniszter Szöulból telefonon az MTI-nek.

Korea

Varga Mihály hozzátette: tavaly 120 ezer koreai turista érkezett Magyarországra, akik a jól fizető turisták közé, prémiumkategóriába tartoznak, jóval többet költenek az átlagnál. A Koreai Turisztikai Hivatal elnöke szerint reális ezt két- vagy háromszorosára is növelni a következő években. A turizmus fellendítését szolgálja a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat terve is – tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a MT Zrt. a jövőben együttműködik a Koreai Turisztikai Hivatallal, valamint a Koreai Utazási Irodák Szövetségével; a zrt. kiemelt figyelmet fordít a nagy lehetőségeket kínáló dél-koreai piacra, ennek érdekében helyi képviselet nyitásáról szóló tárgyalásokat kezdeményezett.

A tárcavezető a Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság második üléséről szólva elmondta: számba vették azokat a területeket, ahol bővíteni lehet a meglévő együttműködést, ilyenek a turizmus, az ipar, a feldolgozóipar, a gyógyszeripar és a kereskedelem. A Dzsu Hjung Hvan, Dél-Korea kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztere által vezetett vegyesbizottság feladata annak elősegítése, hogy a két ország gazdasági szereplői minél könnyebben tudjanak üzletet kötni.

Kiemelte: a Samsung Medison és a Semmelweis Egyetem (SE) egy budapesti ultrahang képzési központ létrehozásáról állapodott meg, amely vélekedése szerint hamarosan elindulhat, mert az SE rektora már konkrét elképzelésekről tudott beszélni a csütörtöki találkozón. Számba vették a konkrét eszközöket is, amelyeken ezek a képzések folyhatnak majd Budapesten – jegyezte meg.

Megkötötték a kis- és középvállalkozások (kkv) üzleti környezetének és adminisztrációjának támogatásáról szóló megállapodást is a két ország gazdasági minisztériuma között, amivel azt szeretnék elérni, hogy a távolság ellenére is minél több koreai kkv jöjjön Magyarországra befektetési céllal – számolt be Varga Mihály.

A miniszter elmondta: koreai részről az információtechnológiai (it) szektorban van leginkább érdeklődés a partnerségre magyar cégekkel, ezen a területen már rövid távon is megvalósulhat magyar jelenlét. A hagyományos magyar élelmiszeripari termékek – marhahús, sertéshús – piaca is létrejöhet a nemzetgazdasági miniszter szerint, aki hozzátette, hogy tapasztalata alapján Koreában sokkal erősebb a verseny, mint a japán vagy a kínai piacon. Nyitva van az Eximbank több mint 500 millió eurós hitelkerete a Koreába exportálni szándékozó magyar kkv-k számára – tette hozzá.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy az elmúlt években 7,5-szeresére nőtt a Koreai Köztársaságba irányuló magyar export, a kereskedelmi forgalom pedig megduplázódott, 1,6 milliárd dollárt ért el. Tavaly 40 százalékkal nőtt a magyar export, elsősorban gépek, gépipari berendezések és járművek kiszállításának köszönhetően.

Az NGM MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a dél-koreai vállalatok magyarországi tőkebefektetése folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 40 koreai vállalkozás – köztük a Samsung cégcsoport több leányvállalata – működik Magyarországon, és csaknem 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink