Egyre több a céges bankkártya

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 24. 11:08

Látványosan bővült az elmúlt két évben a Magyarországon kibocsátott üzleti bankkártyák száma, miközben a teljes piac gyakorlatilag stagnált a darabszám szerint – olvasható a Világgazdaság Online-on. Ezzel együtt van tere a további növekedésnek, hiszen még több százezer olyan cég és egyéb szervezet működik, amely nem használ kártyát a pénzügyei intézéséhez.
iroda

Rohamos növekedésnek indult az elmúlt bő két évben az üzleti bankkártyák piaca Magyarországon: miközben 2014 végén még 484 ezer, vállalkozások és egyéb szervezetek által használt plasztik volt forgalomban az országban, addig ez a szám 2017 első negyedévének végére 544,1 ezerre emelkedett. Ráadásul – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból – a növekedés szinte folyamatos, igaz, az utóbbi néhány negyedévben kissé lelassult.

A céges kártyapiac bővülése azért is figyelemre méltó, mert közben a teljes magyarországi kártyapiac – legalábbis ami a kibocsátott kártyákat illeti – jóval szerényebb teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag stagnált: a fogalomban lévő plasztikok száma megragadt valamivel 9 millió alatt. Ezzel szemben a vállalati bankkártyák száma 2014 végétől 2017 márciusáig 12,4, 2015 végétől pedig 4,4 százalékkal növekedett. Mindezek eredményeként a céges kártyák részesedése a teljes tortából is érezhetően emelkedett: a 2014. decemberi 5,44 százalékról márciusra 6,1 százalékra ugrott.


A céges kártyák népszerűségének növekedése mögött több ok is meghúzódhat. A legfontosabb, hogy az elmúlt években a magyarországi vállalkozások forgalmán belül is egyre kisebb a szerepe a készpénznek, nem kis részben a közelmúlt gazdaságfehérítő intézkedései miatt. A másik ok, hogy a pénzforgalmi infrastruktúra is látványosan fejlődött az elmúlt időszakban. A kereskedőknél működő POS-terminálok száma március végére 113 ezer közelébe emelkedett, és ezekből 87 ezer már alkalmas volt az egyérintéses tranzakciók lebonyolítására is. Ráadásul a céges kártyák költségei egyre inkább konvergálnak a lakossági ügyfeleknél megszokott szinthez. Egy elsősorban belföldi használatra ajánlott, nem dombornyomott vállalati bankkártya éves díja néhány ezer forint, ami a számos kényelmi funkció tükrében mindenképp vonzó lehet.

Az MNB statisztikáiból kiindulva ugyanakkor az üzleti kártyák piacán még bőven van tere a további növekedésnek. A jegybank nyilvántartása szerint ugyanis március végén közel 964 ezer, gazdálkodó vagy egyéb szervezethez tartozó bankszámlát vezettek a pénzügyi szolgáltatók Magyarországon, vagyis több százezer olyan cég és más szervezet lehet itthon, amely nem használ bankkártyát a pénzügyei intézéséhez. (vg.hu, Barát Mihály)

Kapcsolódó cikkeink