Egyre több az internetes bankkártyahasználó

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 22. 00:03

Magyarországon is egyre több az internetes áruház. A MasterCard legfrissebb kutatása arra kereste a választ, hogy az interneten vásárlók milyen arányban használnak kártyát vagy egyéb fizetési eszközöket.

A felmérés kimutatta, hogy míg a válaszadók többsége mára túlesett az online vásárlás tűzkeresztségén, közel sem mindegyikük használja bankkártyáját a számla rendezéséhez. A bankkártyával rendelkező internetezők 72%-a rendelt már árut az interneten, ám csupán harmaduk rendezte már bankkártyával a számla ellenértékét, tehát a teljes bankkártyával rendelkező, internetező közösség 23%-a tekinthető online kártyahasználónak.
A MasterCard felméréséből kiderül, hogy míg az internetes áruházak ügyfelei nagyon sokfélék, a kártyával online fizetők elsősorban a fővárosi, iskolázott rétegekből kerülnek ki. Ezen belül is felülreprezentáltak a férfiak: míg a nők csupán 25%-ban, a férfiak 75%-ban képviseltetik magukat ebben a csoportban.
A felmérés úgy találta, hogy az online fizetők többet költenek, mint azok, akik csak rendelnek a világhálón: míg a kártyát interneten használók átlagosan 10100 forintot fizettek egy-egy vásárlás alkalmával, addig a más fizetési módot igénybe vevők 5800 forintot.
A válaszadók nincsenek meggyőződve arról, hogy az internetes kártyás fizetés biztonságos, hiszen 61%-uk 5 pontból csupán három vagy annál kevesebb pontot adott ennek a fizetési formának. A kutatásból kiderül, a bizalmatlanság nem a válaszadók saját negatív tapasztalata miatt alakult ki, inkább a tájékozatlanság és különböző "elrettentő" történetek eredménye. Például arra a kérdésre, hogy "Tud-e Ön arról, hogy az interneten bankkártyával történő fizetés pillanatában a kereskedő honlapjáról átnavigál egy bank honlapjára, így Ön fizetéskor nem a kereskedőnek, hanem a banknak adja meg a személyes adatait?" a válaszadók 71 %-a nyilatkozta, hogy nem tudja, de ez növeli biztonságérzetüket.
A kutatás vizsgálta az internetes vásárlás motivációját is. A legtöbben (50%) jobb vételi árat remélnek az interneten, az összes további motivációs szempont a kényelemhez köthető, mert otthonról végezhető, nincs időhöz kötve, gyorsabb, mint az üzletben és Magyarországon nem kapható termékeket is meg lehet vásárolni – közölte a tozsdeforum.hu.Kapcsolódó cikkeink