Egyre több a kártyaleolvasó

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 13. 12:38

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére jelentősen nőtt tavaly Magyarországon a kereskedelmi egységekbe kihelyezett kártyaleolvasó (POS) terminálok száma: a jegybank adatai szerint az év végén már több mint 66 ezer működött belőlük az országban, ez bő 12 százalékos emelkedést jelent a megelőző évihez képest.

Ez feltehetően részben annak köszönhető, hogy a bankkártyabirtokosok egyre inkább igénylik az elektronikus fizetés lehetőségét a kisebb üzletekben is. Emellett feltehetően kezdik felismerni a kártya vásárlásra történő használatából eredő előnyöket (kisebb készpénzigény, költséghatékonyság a bankjegykiadó automaták rendszeres használatával szemben), ami szintén élénkíti a forgalmat.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a fiókoknál és az ATM-eknél már nem ilyen stabil a növekedés. A készpénzkiadó automatát (ATM) is üzemeltető bankfiókok száma tavaly 2061 volt az MNB adatai szerint, ez 86 darabbal, vagyis 4 százalékkal maradt el a 2009 végitől. Az országban működő bankjegykiadó automaták száma ugyanakkor nem mérséklődött; igaz, számottevően nem is emelkedett, hiszen a 4843 ATM nem egészen százzal volt több a bázisidőszakinál.


A kártyaelfogadói hálózat további fejlesztése ugyanakkor minden érintett szerint szükséges Magyarországon. A jegybank pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási igazgatója, Bartha Lajos egy a közelmúltban megrendezett konferencián úgy foglalta össze a 2020-ra érvényes célkitűzések lényegét, hogy „legyen minden faluban legalább egy POS-terminál” – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink