Egyre nő az agráriumban az információs igény

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 04. 11:55

A külső, elsősorban pályázati és területalapú finanszírozás megkerülhetetlen az európai agrárvállalkozások működéséhez, ezek nélkül a legtöbb hazai vállalkozás is veszteséges lenne. Bár mindez az ökológiai gazdálkodás esetében nem feltétlenül igaz, ebben a tudásintenzív művelési módban is hatalmas az igény a naprakész financiális információkra, ahogy azt a Biokontroll nemrég véget ért konferenciasorozata is bizonyítja.

A nehézségek ellenére hiba lenne elmulasztani a pályázatok adta lehetőségeket

Három, szűkebb szegmensnek tartott online konferenciát az ökológiai gazdálkodókat tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A biofeldolgozó-üzemek, biokertészetek és bio-állattartók számára szervezett három eseményen elsősorban arról volt szó, hogyan tudnak a fenti gazdasági szereplők minél eredményesebben részt venni a várható, részben még társadalmi egyeztetés alatt álló, beruházásokat támogató pályázatokon. A rendezvényeken az összesen csaknem 600 résztvevő pályázatíróktól, a Biokontroll saját szakembereitől (ellenőr, tanúsító) kapott információkat, miközben a szegmens több ismert, korábban már sikeres szereplője is megosztotta tapasztalatát az érdeklődőkkel.

A pályázati rendszer igen jelentős támogatásokat biztosít az ökogazdálkodók számára, de egyre bonyolultabb. A pályázóknak számos műszaki, agrárszakmai és pénzügyi elvárásnak kell megfelelni ‒ mutatott rá a konferenciasorozat legfontosabb tapasztalatára Dr. Roszík Péter, az eseményeket szervező Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mindez nem önkényes. Egyfelől biztosítja a fenntartható gazdálkodás, mint elsődleges cél megvalósulását, másfelől kiemelt figyelmet fordít a visszaélések megelőzésére, egyúttal sajnos emelve a tévedések kockázatát is.

A nehézségek ellenére hiba lenne elmulasztani a pályázatok adta lehetőségeket, a támogatások mértéke, összege, aránya ugyanis folyamatosan nő. Míg tavaly, illetve a korábbi években az ökológiai gazdálkodást, feldolgozást vállalók jellemzően 5-10 többlet pontot kaptak a pályázatokon, mostantól – a magyar Biokultúra Szövetség kérésének megfelelően ‒ a plusz pontok mellett 10 % kiegészítő forráshoz is jutnak, ami jelentős előrelépés ‒ mutatott rá dr. Roszík Péter. Úgy tűnik, hogy mind az unió, mind a magyar kormány részéről magas az elkötelezettség a termőterületek minél magasabb részének átállítására ökológiai gazdálkodásra, ennek megfelelően pedig érdemben, tendencia-szerűen nő is a minősített bioterületek aránya, ami mára megközelíti a mezőgazdasági terület 6 %-át, és összesen mintegy 330 ezer hektárt tesz ki.

Az ökológiai gazdálkodás eleve egy tudásközpontú szemlélet és gazdálkodási gyakorlat, amihez a finanszírozáshoz, források biztosításához kapcsolódó tudás is egyre inkább hozzá tartozik. Mindezt az eseménysorozat sikere is igazolja, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a megjelenő pályázatokkal összhangban további hasonló eseményekre kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkeink