Egyre nő a késedelmes fizetések aránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 27. 00:01

A követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo tájékoztatása szerint az elmúlt fél évben 9 százalékról 16 százalékra nőtt a 90 napot maghaladó fizetési határidők aránya, az átlagos fizetési késedelem pedig már a 110 napot is meghaladja.

A Direktinfo szerint az üzleti megállapodásoknak ma már csak 0,5 százalékában kötik ki a korábban általános 8 napos fizetési határidőt. A válság hatására a késedelmes fizetések arányának növekedése mellett a szerződésekben rögzített fizetési határidők is nagymértékben kitolódtak.
Ötvenezer számla vizsgálata alapján a cég szakértői megállapították, hogy a vállalkozói megállapodásokban rögzített átlagos fizetési határidő a májusi 41 napról mostanra 46-ra módosult, az átlagos késedelem pedig meghaladja a 110 napot.
Ezek a számok egyáltalán nem igazolják azokat a közelmúltban napvilágot látott véleményeket, amelyek szerint megkezdődött a fizetési morál javulása.
Az építőiparban még rosszabb a helyzet, az átlagos egyezményes fizetési határidő már most 65 nap, a nyáron mért 54 nap helyett. A folyamat elérte a beszállítók lehetőségeinek határát, a kényszerhitelező cégek jelentős része nem éli meg a tavaszt – jósolja a Direktinfo. A követeléskezelő cég igazgatója szerint szerint a helyzeten a lengyel minta átvétele valamelyest segíthetne. Ott ugyanis törvényben szabták meg az egyes szerződéseknél kiköthető leghosszabb fizetési határidőket, mely a termelő felé nem haladhatja meg a 30, illetve különleges esetekben a 60, 90 napot. Ez a gyakorlat a lengyel gazdaságban sokat javított a beszállítók helyzetén – közli a Profitline.hu.

Kapcsolódó cikkeink